U trendu

Pisonero: Evropska komisija će analizirati usvojene zakone

PODGORICA – Evropska komisija je upoznata da je crnogorski parlament usvojio nekoliko izmena zakona na zasedanju 29. decembra i analiziraće konačne verzije usvojenih zakonskih amandmana u svetlu ranijih rasprava i pruženih smernica, izjavila je portparolka EK Ana Pisonero Ernandes.

Ona je za podgoričku „Pobjedu“ navela da EK smatra da reforma javne uprave, kao jedan od osnova procesa proširenja, ostaje prioritet, nadovezujući se na solidan rad i dostignuća koja su ostvarena u ovoj oblasti, uključujući snažnu finansijsku podršku EU, preneo je portal Kafe del Montenegro.

“Evropska komisija očekuje da će sve izmene i dopune Zakona o državnim službenicima i nameštenicima ostati u okviru Principa javne uprave i u skladu sa dobrom evropskom praksom. Depolitizovane i profesionalne javne institucije su od najveće važnosti za efikasnu, nezavisnu i uslužno orijentisanu javnu upravu, koja uživa poverenje javnosti”, kazala je Pisonero Hernandesova.

Ona je istakla da će Evropska komisija analizirati konačne verzije usvojenih zakonskih amandmana u svetlu ranijih rasprava i pruženih smernica.

Na četrvrtoj sednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasedanja u 2020. godini, 29. decembra 2020. godine, usvojeni su Zakon o izmeni Zakona o radu, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i nameštenicima, Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama, Zakon o izmenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nije juče potpisao ove zakone i vratio ih na ponovno odlučivanje Skupštini.

U obrazloženju odluke, Đukanović je naveo da je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, budući da poslovnik propisuje da se prilikom utvrđivanja kvoruma poslanik lično idenifikuje u sali – provlačenjem kartice u poslanički pult.

Toga dana, poslanica koalicije “Za budućnost Crne Gore” Maja Vukićević, nije bila u sali jer joj je izrecena mera samoizolacije.

Đukanović je, takođe, ukazao i na otvoreno pravno pitanje konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžicu i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na većinski donešenu negativnu odluku Državne izborne komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.