U trendu

Plenković: Beogradu potrebno još vremena da potpuno razume sve što hrvatski vrh radi

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je Beogradu potrebno još neko vreme da u potpunosti razume sve što hrvatski vrh radi na poboljšanju odnosa.

Plenković je u Sinju rekao da je „izrazito dobro, a i prirodno i normalno“ da je potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević, predstavnik Srba u Hrvatskoj, došao na obeležavanje 25. godišnjice operacije „Oluja“ u Kninu, prenosi Hina.

Dolazak Miloševića u Knin kritikovali su najviši predstavnici vlasti Srbije.

Plenković je naveo da je hrvatski državni vrh poslao poruke koje su „primerene početku nove faze odnosa hrvatskog naroda i srpske manjine u Hrvatskoj“.

„Na taj način šaljemo signal o inkluzivnom i tolerantnom društvu, društvu koje zna šta je pomirenje i šta je zajednička budućnost. Na tom tragu mislim da je dobro i da (lider Srba u Hrvatskoj) Milorad Pupovac ode u Škabrnju. Sve su to gestovi i iskazivanje pijeteta prema žrtvama koje oni nedvosmisleno zaslužuju“, kazao je Plenković.

U Škabrnji su srpske snage počinile zločin nad hrvatskim civilima, a Plenković je najavio da će krajem septembra otići u selo Varivode da oda počast srpskim žrtvama stradalim od hrvatskih snaga posle „Oluje“ 1995. godine.

Plenković je rekao i da će u dijalogu sa Srbijom insistirati na zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji. Dodao je da Zagreb želi da oni budu adekvatno zastupljeni na različitim nivoima vlasti u Srbiji, u skladu s bilateralnim sporazumom s početka 2000. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.