U trendu

Plenković: Cilj nam je da se manjine u HR osećaju dobro

KARLOVAC – Predsednik Vlade i HDZ Andrej Plenković poručio je u ponedeljak kako je za zdravu političku kulturu i tolerantnu atmosferu nužno da predstavnici manjina budu uz parlamentarnu većinu, ističući kako uopšte ne razmišlja o tome da će SDŠ napustiti vladajuću koaliciju.

„Što se tiče potrebe da predstavnici manjina u Saboru budu uz parlamentarnu većinu, moj je stav da je to nužno za zdravu političku kulturu, tolerantnu atmosferu, Hrvatsku koja je u 2019. rešila sve svoje nacionalne zadatke – demokratiju, slobodu, nezavisnost, mirnu reintegraciju, članstvo u EU i NATO. Sve što je relevantno mi smo kao država rešili“, izjavio je Plenković novinarima u Karlovcu.

Na Hrvatskoj je sada, dodao je, da smireno trezveno, racionalno, odgovorno uređuje sve ono što joj preostaje da bude tolerantno i evropski orijentisano društvo, u kojem se manjine osećaju sigurno i dobro, prenosi Hina.

„Za Hrvate ne može biti ništa pozitivnije ako nam se manjine u ovakvoj Hrvatskoj koja je rešila sve ono što je bitno, a mora napredovati i ekonomski i socijalno i razvojno, osećaju dobro. To je cilj i to je politika“, naglasio je Plenković.

Upitan misli li da će SDŠ napustiti vladajuću koaliciju odgovorio je: „Nismo sada uopšte u toj fazi“.

Sada, rekao je, čeka stav stranačkih tela SDŠ a zatim i novi sastanak s čelnikom te stranke Miloradom Pupovcem.
Na pitanje misli li da toleranciji u društvu doprinose poruke predsednice Kolinde Grabar-Kitarović upućene Pupovcu da mu je „Zagreb glavni grad, a ne Beograd“, Plenković je odgovorio kako ne želi da bude komentator njenih reči.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar