U trendu

Plenković: Mektićeve tvrdnje su vrlo kreativna manipulacija

ZAGREB – Premijer Andrej Plenković u potpunosti je odbacio tvrdnje ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da je Hrvatska vrbovala pripadnike selefijskog pokreta u BiH da krijumčare oružje u tu zemlju,ocenivši da je reč o „vrlo kreativnoj manipulaciji“.

„Upoznao sam se s tom vešću i moram priznati da je reč o vrlo kreativnoj manipulaciji. SOA je dala saopštenje i otklonila takve insinuacije“, rekao je Plenković u Neumu.

Premijer je rekao da je Hrvatska zemlja koja se bori protiv terorizma i u toj borbi sarađuje s partnerima.

Smatramo, kazao je, da je BiH partner Hrvatske u toj borbi.

„Ovo je kompletna besmislica koju u potpunosti odbacujem“, rekao je i dodao da, kako je rekao, koliko zna SOA je tražila od agencije u BiH da se izjasni o navodima radi dobijanja šire slike.

„A što se tiče involviranja hrvatskih diplomatskih predstavnika je još veći nonsens, oni su tu da u skladu s Bečkom konvencijom rade svoj posao“, zaključio je Plenković.

Mektić je, naime, ranije optužio hrvatske obaveštajce za tajnu operaciju kako bi se opravdale tvrdnje Kolinde Grabar Kitarović.

Mektić tvrdi da su „hrvatski obaveštajci“ bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio da pokažu da u BiH deluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović o hiljadama islamističkih ektremista u BiH koji su pretnja bezbedbisti cele regije.

Mektić je kao osobe direktno umešane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića i novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića, koji, inače, slovi kao osoba bliska predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.