U trendu

Plenković: O ulasku HR u Šengen u drugoj polovini 2021.

ZAGREB – Hrvatska očekuje da bi njen ulazak u Šengen zonu mogao da dođe na dnevni za vreme slovenačkog predsedavanja EU u drugoj polovini ove godine, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković.

„Smatram da je to moguće. Kada gledamo jako dobre odnose koje sada imamo sa Slovenijom, to bi bio sjajan scenario da se tako nešto dogodi baš za vreme slovenačkog predsedavanja Savetom EU“, kazao je Plenković novinarima.

On je o ulasku Hrvatske u Šengen i evrozonu razovarao s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i komesarkom za unutrašnje poslove Jilvom Johanson, prenela je Hina.

I prethodni i aktuelni saziv Evropske komisija potvrdile su da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterijume za ulazak u Šengen i sada je na državama članicama, odnosno Savetu EU, da o tome donese političku odluku.

Plenković i Mišel su osudili potez beloruskih vlasti, koje su prisilno spustile avion „Rajanera“ na letu iz Atine u Vilnjus u Minsk i iz njega izvukli i uhapsili beloruskog opozicionog novinara i njegovu devojku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.