U trendu

Plenković očekuje da Šmit radi u korist svih i da Hrvati u BiH budu ravnopravni

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da očekuje da će novi visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit raditi u korist svih i da Hrvati u BiH budu ravnopravni.

On je rekao da je Šmit vrlo iskusan i ozbiljan nemački političar koji jako dobro poznaje situaciju u jugoistočnoj Evropi.

„Mislim da je razuman, da će tražiti kompromise, voditi računa o ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, a posebno o pravima Hrvata kao najmalobrojnijeg“, rekao je Plenković prilikom obilaska vatrogasne jedinice u Divuljama kod Trogira, prenela je agencija Hina.

Napomenuo je i da je Šmitu pre dve godine u Berlinu uručio orden za zalaganje u procesu primanja Hrvatske u Evropsku uniju.

Nemački političar Šmit, bivši ministar poljoprivrede u vladi Angele Merkel i član vladajuće Hrišćansko -socijalne unije (CSU), je u ponedjeljak preuzeo dužnost visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH, najavivši da će raditi na očuvanju mira, suvereniteta i stabilnosti BiH uz sprovodjenje reformi koje bi zemlji omogućile da postane članica Evropske unije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.