Plenković otišao najdalje: Oluja sprečila još jednu Srebrenicu

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je danas u svečanom govoru na Kninskoj tvrđavi, povodom Dana pobede, da je vojno-policijska akcija hrvatskih snaga „Oluja“ bila veličanstvena za oslobađanje Hrvatske, a da je oslobađanjem Bihaća “sprečena još jedna Srebrenica”.

“Hrvatska je poput drugih državih u prelomnim vremenima za Evropu težila demokratiji. Bili smo suočeni sa brutalnom agresijom velikosrpskog Miloševićevog režima i samo zahvaljujući Franji Tudmanu i jedinstvu hrvatskog naroda i branitelja, Hrvatska je odbranjena, oslobođenja, ponovo izgrađena i modernizovana”, rekao je Plenković.

On je, prenosi izveštač Tanjuga, naveo da je Hrvatska sada članica najvećeg vojnog saveza i Evropske unije, najuređenije zajednice naroda.

„Ne bi bilo ništa od toga da nije bilo veličanstvene operacije Oluja“, smatra hrvatski premijer i dodaje da je za manje od četiri dana oslobođenja hrvatska teritorija.

„Promene u odnosu snaga u BiH dovele su do sklapanja Dejtonskog i Pariskog sporazuma, a oslobođanje Bihaća sprečilo je da se dogodi još jedna Srebrenica“, ponovio je Plenković.

Stoga je, kazao je premijer, „Oluja“ bila najveća pobeda u hrvatskoj istoriji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike