U trendu

Plenković sa Makronom pričao o zboru Komšića

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković iskoristio je susret sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu da kao temu nametne izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH, piše zagrebački portal Index.

„Nas najviše zabrinjava tema koja se odnosi na izbor hrvatskog člana Predsedništva BiH. Izabran je Hrvat glasovima Bošnjaka i smatramo da je to izigravanje temeljnih načela, slova i duha Dejtonskog sporazuma. Mislim da bi za BiH bilo dobro da se poštuje ono što je stvarno bilo dogovoreno i da je za budućnost ključno pronaći rešenje za izborni zakon koji bi omogućio legitimni izbor članova Predsedništva“, rekao je Plenković, prenosi Index.hr.

Na pitanje na kakav je prijem kod Makrona naišla njegova argumentacija o BiH i hoće li Francuska pomoći u rešavanju tog problema, Plenković je rekao da Makron to shvata kao ozbiljan problem.

„Razumio je da je ovo ozbiljan problem i da je percepcija koja postoji u Hrvatskoj možda jedinstvena, ali kada se detaljno argumentuje onda sagovornici shvataju da je to ozbiljan problem kojim se treba pozabaviti, ne samo Hrvatska ili Bosna i Hercegovina nego i šira međunarodna zajednica“, rekao je Plenković.

On, međutim, nije potvrdio da je Malron u tome obećao pomoć, već je samo kazao da je francuski predsednik „pokazao razumivanje“.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je održao i predavanje na Sorbonni na temu Hrvatske i budućnosti Europske unije, u okviru kojeg je govorio o bilateralnim odnosima s Francuskom, hrvatskom putu prema EU-u i daljim ciljevima unutar EU-a, stanju u BiH, te o aktualnim evropskim temama.

Plenković je, kako se navodi, deo svog predavanja posvetio daljem proširenju EU, posebno Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina nije klasična država-nacija, nego tronacionalna država, koja okuplja tri ranopravna konstitutivna naroda Bošnjake, Srbe i Hrvate, uz poštovanje prava svih građana.

„Ta ravnopavnost tri konstitutivna naroda bila je jedan od uslova postavljenih 1991. za međunarodno priznanje zemlje od Međunarodne komisije kojom je predsedao Robert Badinter. Danas je ta ravnopravnost kompromitovana na štetu hrvatskog naroda, kojem su zkinuta ustavna i demokratska prava da izabere svog legitimnog predstavnika u tročlano predsedništvo. Bošnjaci, koji su tri puta brojniji, izabrali su istovremeno svog predstavnika i predstavnika Hrvata“, rekao je Plenković i dodao da je hitno potrebna izmena izbornog zakona u BiH kako bi svi konstitutivni narodi mogli da biraju svoje legitimne predstavnike na svim nivoima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.