Plenković sa rukovodstvom HDZ u Karlovcu o kvorumu u Saboru

ZAGREB – Izbacivanje ličko senjskog župana Darka Milinovića iz vldajuće Hrvatske demokratske zajednice, u kojoj je bio i član Predsedništva, moglo bi skupo da košta tu stranku, pišu hrvatski mediji.

Nakon što je juče donesena odluka o izbacivanju Milinovića iz redova stranke, njen lider Andrej Plenković sastao se danas sa rukovodstvom u Karlovcu, tema nije saopštena, ali se pretpostavlja da će razgovarati o saborskoj većini.

Jutrnji list piše da je Milinović ranije najavljivao da će, ako ga izbace iz stranke, aktivirati svoj poslanički mandat.

To bi, kako se navodi, značilo da HDZ s koalicionim partnerima ima minimalnu većinu od 76 glasova u parlamentu, što bi moglo dodatno da zakomplikuje rad vlade, je bi prilikom svakog glasanja svi poslanici vladajuće većine morali da budu prisutni.

List podseća da je vladajuća većina nekoliko puta do sada u ovom sazivu Sabora imala problem s kvorumom prilikom glasanja.

Šef najuticajnije opozicione SDP-a Davor Bernardić zatražio je da se parlament raspusti i pripreme novi izbori, a analitičari nagađaju da bi i to mogla biti opcija za šefa HDZ-a kako bi učvrstio poziciju u stranci, podseća Jutarnji.

Milinović je iz stranke isključen juče jednoglasno, bez mogućnosti da se brani.

Predsednik Visokog časnog suda, koji je takvu odluku doneo, smatra da nije bilo ptrebno Milinovića pozivati da se izjasni kada su imali, kako je rekao, celi niz dokaznog materijala.

Na pitanje šta je to tačno Milinović zgrešio da bi bio izbače, Miličević nije odgovorio.

Milinović je, pak, novnarima rekao da ima razumevanje za njihovu zainteresovanost, ali da ne želi da daje izjave, već će, kako je najavio, ovih dana održati konferenciju za novinare, jer smata da je iz stranke izbačen na nedemokratski način.

HDZ-u je poželo sve najbolje.

Protiv Milinovića Predsedništvo HDZ-a nedavno je, uz svega jedan suzdržan i jedan glas protiv, pokrenulo postupak zbog posebno teške povrede članske obaveze. „Organizovanjem dolaska 100-tinjak članova HDZ-a pretežito iz Gospića u prostorije centrale HDZ-a u Zagrebu u sredu 29. kolovoza i svojim postupcima i javnim nastupima, Milinović je delovao protivno osnovnim vrednostima i načelima HDZ-a čime je uzrokovao štetne posledice za ugled i političke interese stranke, odnosno počinio teške povrede članskih obveza“, saopštio je HDZ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.