U trendu

Plenković: Sadašnje rukovodstvo HDZ nema veze sa korupcijom u vreme Sanadera

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji je i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) izjavio je danas povodom pravosnažne presude HDZ-u za korupciju, da sadašnje rukovodstvo stranke nema nikakve veze s onim što se dogadjalo u vreme vladavine Ive Sanadera.

„Kao predsednik stranke otklanjam bilo kakvu odgovornost aktuelnog vodstva stranke za radnje koje su bile pre svega radnje pojedinca u vremenu izmedju 2004. i 2009.“, rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Zagrebu.

On je tako reagovao na objavu pravosnažne presude Vrhovnog suda u antikorupcijskom slučaju Fimi-medija u kojem su bivši predsednik HDZ i premijer Ivo Sanader i HDZ, kao pravno lice, osudjeni za korupciju.

„Mi s onim što se tada zbivalo, kad je reč o aktualnom vodstvu, nemamo nikakve veze, niti želimo preuzeti bilo kakvu vrstu odgovornost“, naglasio je Plenković.

On je rekao da „neće prihvatiti etiketu Ive Sanadera niti bilo kakve kriminalne organizacije“.

Podsetio je da je on HDZ-u pristupio 2011. i da stranku vodi na transparentan način.

Plenković je rekao da je njegova stranka već „platila političku cenu za ovaj slučaj na parlamentarnim izborima 2011. kada su birači poslali HDZ u opoziciju“.

On je istakao da HDZ poštuje pravni poredak i odluke sudova, pa će postupiti po presudi Vrhvnog suda. On je takodje izrazio žaljenje što nisu uvaženi svi argumenti pravnih zastupnika HDZ dodavši da je moguće preduzimanje daljih pravnih radnji.

Lider HDZ odbacio je ocene predstavnika opozicije da je presuda dokaz da je HDZ predvodnik korupcije, istovremeno ocenivši i da je presuda dokaz da „ne postoji HDZ-ovo pravosudje“.

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je osudjujuću prvostepenu presudu bivšem premijeru i predsedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivi Sanaderu i toj stranci kao pravnom licu, za izvlačenje oko 70 miliona kuna iz državnih institucija i kompanija u antikorupcijskom slučaju poznatom kao „Fimi-medija“.

Pravosnažnom presudom u najvećem korupcijskom slučaju u hrvatskoj politici, Sanaderu je zatvorska kazna smanjena s osam na sedam godina, a državi će morati da vrati 14,9 miliona kuna, što je 1,25 miliona kuna manje nego u prvostepenoj presudi iz novembra 2020. godine.

HDZ, čiji se „crni fond“ punio izvučenim novcem, kao prva stranka osudjena za korupciju moraće da plati 3,5 miliona kuna kazne i da vrati u budžet 14,6 miliona kuna nepripadajuće koristi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.