U trendu

Plenković: Šmit je nametnutim odlukama stvorio okvir za dalji napredak BiH

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Mostaru da su odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Kristijana Šmita, kojima je deblokirao formiranje Vlade Federacije BiH, stvorile okvir za dalji napredak BIH i njenu dublju integraciju u EU.

„Posle hrabrih odluka Kristijana Šmita stvara se okvir za napredak i dublju integraciju BiH u EU. Za svaki napredak potrebno je da političke institucije obezbede političku stabilnost. Ona je preduslov svakog razvoja“, kazao je Plenković u govoru učesnicima Međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

On je ocenio da je veoma bitno da demokratske institucije budu funkcionalne i da odražavaju volju birača.

„Upravo ovi krupni koraci koji su se desili, daju jasan signal i privredi i svim gradjanima BiH da je pred BiH period intenzivnijeg i bržeg razvoja“, ocenio je hrvatski premijer.

Po njegovim rečima, Hrvatska, upravo zahvaljujući snažnoj stabilnosti, realizuje većinu svojih strateških ciljeva – snažni privredni rast i podršku građanima u vreme krize.

„U tom svetlu vidim i mogućnost intenziviranja naše saradnje. Hrvatska je važan strateški partner BiH i u političkom i ekonomskom smislu. Želimo da se odnos razvija u partnerstvu i da hrvatske kompanije nastave kvalitetno da posluju na tržištu BiH i da isto tako kompanije iz BiH da posluju u Hrvatskoj“, kazao je Plenković.

Dodao je da će se sutra ponovo uspostaviti direktna avio-linija između Mostara i Zagreba, i rekao da Hrvatska želi da investira u gasnu „Južnu interkonekciju“.

„Dugoročno gledano od strateškog značaja. Radujem se da ćemo 20. juna ugostiti Savet ministara BiH na zajedničkoj sjednici u Zagrebu i staviti brojne tačke saradnje na sto. Drago mi je da smo dali i određenu finansijsku podršku Hrvatima u BiH“, kazao je hrvatski premijer.

Zaključio je da će Hrvatska biti „najangažovaniji advokat BiH na putu EU“.

Na ovogodišnjem sajmu privrede u Mostaru, koji će trajati do 6. maja, učestvuje 800 izlagača iz 30 zemlja sveta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.