U trendu

Plenković: Važno je šta piše u odluci, ali ona ne obavezuje

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je na smirivanje tona kada je reč o odluci Ustavnog suda o unapređenju prava srpske manjine u Vukovaru i dodao da je važno to što piše u pomenutoj odluci, iako, kako kaže, ona nije obavezujuća.

„Važni su fakti, šta piše u odluci Ustavnog suda, ne proizlazi pravna obveza koja bi nametala, na primer lokalnoj upravi, postavljanje dvojezičnih ploča, to iz te odluke ne proizlazi, stoga smirimo ton. Na osnovu statuta grada Vukovara postoje odredbe koje Ustavni sud ovom prilikom nije dirao, dakle Gradsko veće će sprovesti raspravu o stanju dijaloga, razumevanja i snošljivosti“, rekao je Plenković, nakon jučerašnjeg razovora sa vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Dodao je još da su se upravo u mandatu ove vlade pokrenule stvari te se više angažiraju kako bi rešili bilo kakve probleme i stvaraju pozitivnije atmosfere u društvu Hrvata i srpske manjine.

„On ne dovodi u pitanje niti naš pravni poredak niti odluku Ustavnog suda, više puta izabrani gradonačelnik Vukovara jako dobro razume koji su njegovi zadaci“, kazao je Plenković, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.