Plenković: Za Z.Balkan ništa važnije od evropske perspektive

ZAGREB – Za zemlje Zapadnog Balkana ništa nije politički i ekonomski važnije od jasne evropske perspektive na osnovu zasluga, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković na završetku kongresa EPP u Zagrebu.

„Naši susedi u jugoistočnoj Evropi jedan su od prioriteta hrvatskog predsedavanja koje počinje 1. januara, a ključan će biti samit EU i Zapadnog Balkana 6. i 7. maja“, rekao je hrvatski premijer.

Plenković je još jednom izrazio žaljenje što Albanija i Severna Makedonija nisu dobile zeleno svetlo za otvaranje pregovora, prenosi Hina.

On je dodao da Evropa danas prolazi transformaciju bez presedana koja traži zajednički odgovor jer se „naša globalna važnost i položaj menjaju“. Nabrojao je migrantske pritiske, negativne demografske trendove, klimatske promene, rastući populizam i Bregzit.

„Za nas je ključno sprečiti ilegalne migracije u istočnom Mediteranu i na zapadnobalkanskoj ruti. Čvrsto verujemo da Evropa mora biti zaštićena na grčkoj i bugarskoj granici te da se mora pronaći dugoročni dogovor s Turskom“, rekao je Plenković.

Rekao je i da EU pre narednih izbora mora da ima pravila koja će unapred prihvatiti sve političke grupe kako se ne bi ponovila ovogodišnja situacija sa vodećim kandidatom EPP Manfredom Veberom koji je bio „nepošteno“ blokiran.

Činjenica da je EPP morao da vodi snažnu bitku za vođstvo Evropske komisije, uprkos tome što je bio relativni pobednik evropskih izbora, trebalo bi da bude veliki razlog za zabrinutost, upozorava Prenković.

„Ipak, nakon kompleksnih pregovora unutar Evropskog saveta i s drugim političkim strankama – i nakon što je naš kandidat Manfred Veber bio nepošteno blokiran – ponosan sam što smo uspeli osigurati izbor Ursule fon der Lajen“, rekao je Andrej Plenković na kraju dvodnevnog kongresa evropskih narodnjaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.