Pljevlja: Visoko zagađenje iako se još ne greje intenzivno

PLJEVLJA – U Pljevljima, gradu na severu Crne Gore u kojem je zagađenje često iznad dozvoljenih normi, prethodnih dana su registrovane visoke koncentracije sumpor dioksida (SO2) u vazduhu, uprkos činjenici da mnoga domacinstva još nisu počela intenzivno da lože zbog visokih spoljnih temperatura za ovo doba godine.

Osim Termoelektrane, mnogi označavaju individualna ložišta kao jedan od najvecih zagadivaca životne sredine u Pljevljima, pišu podgoričke „Vijesti“.

Najvece koncentracije sumpor dioksida izmerene su u subotu u 16 časova kada je koncentracija ovog gasa iznosila 737,9 mikrograma po metru kubnom, a sat kasnije 632,7.

Dozvoljena dnevna koncentracija sumpor-dioksida u Crnoj Gori je 125 mikrograma po metru kubnom, a danas su u 15 sati u Pljevljima izmerene koncentracije sumpor dioksida u vazduhu od 231,4 mikrograma po metru kubnom.

Da se radi o velikim koncentracijama pokazuje i podatak da je danas u isto vreme u Nikšiću koncentracija sumpor-dioksida iznosila dva miligrama po metru kubnom, odnosno 115 puta manje nego u najsevernijem crnogorskom gradu.

Preporuke Instituta za javno zdravlje je da u slucaju veoma visokog zagađenja vazduha, osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da izbegavaju bilo kakvu aktivnost na otvorenom.

Ostalo stanovništvo bi trebalo da izbegava produženu i napornu fizičku aktivnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.