U trendu

Počela otpuštanja zbog neradne nedelje, kupci u kupovinu odlaze u druge gradove

Iz kompanije Delta City koja upravlja istoimenim trgovačim centrom u Podgorici saopštili su Vijestima da su njihovi zakupci za tri meseca, koliko se u Crnoj Gori primjenjuje Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim su nedelja i državni praznici postali neradni dani, zabeležili pad prometa od 18 posto i da su otpustili više od 80 radnika.

Pad prometa odnosi na prodaju odeće i obuće i nije zabeležen u supermarketima. „Taj broj će se povećavati u skladu s procesom optimizacije radnih mesta, koja je još uvek traje.

Ono što predlagači zakona nisu uzeli u obzir je specifičnost trgovačkih centara, koji su više deo turističe ponude svake destinacije, u ovom slučaju grada Podgorice“, navodi se u saopštenju.  Primetan je trend odlazaka građana nedeljom u Skadar, Trebinje i Dubrovnik, gde trgovine, posebno modne maloprodaje, normalno rade.

„U svim državama regije i većini evropskih zemalje trgovački centri su izuzeti iz primene ovakvog zakona, zbog značaja kojeg imaju u ekonomskom i socijalnom sistemu“, navedeno je iz Delta Cityja.

Upravo su kompanije koje upravljaju trgovačkim centrima u Crnoj Gori tražile od Unije poslodavaca da pokrene ocenu ustavnosti novog zakona, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar