U trendu

Podgorica domaćin konferencije Modernizacija u kineskom stilu, nova prilika za svet …

 Događaj koji su zajedno organizovali Kineska medijska grupa (CMG), Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore i crnogorski portal Media Biro organizovali su ove nedelje u Podgorici konferenciju „Modernizacija u kineskom stilu, nova prilika za svet“.

Skup je održan u sredu na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, a otvorila ga je prodekanka te visokoškolske institucije za međunarodnu saradnju Tamara Backović.

Uvodna izlaganja imali su ambasador Kine u Crnoj Gori Fan Kun i bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović, a skupu je prisustvovalo oko 200 crnogorskih zvaničnika, stručnjaka, predstavnika medija i mladih studenata.

Bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović je rekao da Crnu Goru i Kinu vezuje duboko tradicionalno prijateljstvo, i da se Kina uvek pridržavala principa ravnopravnosti velikih i malih zemalja i nije se mešala u unutrašnje stvari da bi ostvarila praktičnu saradnju sa Crnom Gorom.

Crna Gora nije u riziku od dužničkog ropstva prema Kini, poručio je Vujanović. „Ne postoji državna politika Kine da uvede Crnu Goru u dužničko ropstvo. Imamo potencijal da vratimo dugove i nema rizika od dužničkog ropstva, kako se to pogrešno plasira u javnosti“, dodoa je Vujanović na konferenciji. 

Vujanović je tom prilikom poručio da se odnosi Crne Gore sa Kinom moraju zasnivati na principima odgovornosti, ravnopravnosti i poštovanja suvereniteta, ističući da sa Kinom intenzivno sarađuju najveće zemlje Zapadne Evrope. 

Ambasador Kine u Crnoj Gori Fan Kun kazao je da je prijateljstvo Kine sa Crnom Gorom tradicionalno i da datira još iz doba Jugoslavije, te da nema prepreka za buduću i još bolju saradnju.

„Osim kreditiranja koje je Crna Gora koristila, postoji mnogo prostora za dodatnu saradnju. Sistem privatno-javnog partnerstva i koncesija privlačan je kineskim kompanijama. Imamo mogućnost, interesovanje, a i strategiju, da istovremeno ulažemo u više različitih projekata u oblasti infrastrukture i energetike. Tako bi se stvorile povoljne prilike za razvoj i ulaganje kineskih investitora“, kazao je Fan.

On je takođe poručio da je Kina spremna da Crnoj Gori pomogne i u regionalnom povezivanju.

„Dobar geografski položaj Crne Gore predstavlja veliki potencijal. Crna Gora Kinu i EU treba da doživi kao tržišta sa kojima može istovremeno sarađivati, jer Kina ima odličnu saradnju sa zemljama EU i spremna je zajedno sa njima da učestvuje u budućim projektima u Crnoj Gori“, objasnio je ambasador Kine.

Predsednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić je kazala da je saradnja Kine i Crne Gore u 2022. godini mnogo veća nego prethodnih godina.

„Kod nas postoje predrasude da je kinesko tržište daleko i da bi to naše proizvode učinilo manje konkuretnim zbog dodatnih troškova. Ali, verujem da postoji potencijal u izvozu. Unutrašnji dogovori i organizacija bi sigurno poboljšali izvoz naših proizvoda u Kinu. A to je samo jedan od segmenata saradnje“, kazala je Drakić.

Predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović je kazao da saradnja sa Kinom u oblasti turizma postoji, ali da je loša.

„Nezadovoljan sam saradnjom sa vladama u ovom delu. Njihovo nerazumevanje je nula turista sa ovog tržišta koje ima veliki potencijal. Problem su vize, jer kineski turisti ne mogu da je dobiju onlajn. Da se poradi na viznom rešenju, imali bismo milijardu kineskih turista. Mi možemo da uradimo sve što je uradila Kina, ali zato moramo da radimo kao Kinezi“, poručio je Radulović.

Učesnici konferencije su ujedno rekli da je Kina poslednjih godina ostvarila izuzetna dostignuća u ekonomskom i društvenom razvoju, dok se ekonomska i trgovinska saradnja Kine i EU kontinuirano produbljuju. Pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji ide ruku pod ruku sa razvojem odnosa sa Kinom. Postoji ogroman potencijal za saradnju dveju zemalja u oblastima kao što su ekonomija i trgovina, izgradnja infrastrukture, novi izvori energije, međuljudska i kulturna razmena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar