U trendu

Pojačane policijske mere u S. Makedoniji i Bugarskoj pred godišnjicu rođenja Goce Delčeva

Pojačane su policijske mere u Severnoj Makedoniji i Bugarskoj uoči 151. godišnjice rođenja revolucionara Goce Delčeva, objavila je danas makedonska televizija Telma.

Oko Crkve „Sveti spas“ u Skoplju, gde je grob Delčeva, za sada su saobraćaj i kretanje gradjana bez ograničenja, ali su već postavljene policijske kontrole, a u Bugarskoj se proveravaju građani koji nameravaju u subotu da dođu u Skoplje na godišnice rođena revolucionara koga i Makedonci i Bugari smatraju svojim.

Zamenik glavnog komesara policije Bugarske, Stanimir Stanev, rekao je za bugarsku televiziju BTV da je o tome samo juče tri puta razgovarao s svojim makedonskim kolegom.

Istakao je da ga je makedonska policija uveraila da će preduzeti „drakonske mere“ kako bi garantovala bezbednost na dan godišnjice, uz provere na raznim mestima, a da će se Bugarska pobrinuti da, kako je rekao, bugarski gradjani tamo neće provocirati i praviti nemire.

„Razmenjujemo informacije i dajemo im informacije o kretanju naših građana, o njihovom broju, za koji još nemamo tačan broj… Razmenjujemo neophodne informacije za obe strane kako bismo garantovali da će 4. februar proći bez problema“ rekao je Stanev.

Dodao je da je bugarska policija spremna da pošalje pomoć svojim kolegama u Severnoj Makedoniji.

Televizija Telma (telma.com.mk) navodi da su među bugarskim državljanima za koje je izvesno da neće ući u Severnu Makedoniju osobe za koje je šef makedonske države Stevo Pendarovski tražio da budu proglašene personama non-grata.

Tih 14 imena Bugara je Pendarovski dostavio Vladi Severne Makedonije kao opasne po javnu bezbednost.

Na sastanku šefova polcija dve zemlje u Skoplju pre dva dana je, napominje se, dogovoreno da se napravi stroga selekcija ko može da napusti Bugarsku i uđe u Severnu Makedoniju danima pre i na dan godišnjice rođenja Goce Delčeva, u subotu 4. februara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar