U trendu

PojaĆĄnjenje MSP BiH o uslovima za ulazak u Srbiju

SARAJEVO – Ministarstvo spoljnih poslova BiH oglasilo se povodom različitih informacija i interpretacija iznetih u medijima navodeći u saopĆĄtenju da ĆŸeli da da jasne i proverene preporuke vezane za ulazak drĆŸavljana BiH u Srbiju.

Diplomatskom notom Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije obavestilo je Ministarstvo spoljnih poslova BiH o Uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, a koja je stupila na snagu 21. decembra 2020. godine, a primjenjivaće se do 10. januara 2021. godine, prenosi Fena.

„Novim merama se propisuje obavezno posedovanje negativnog nalaza PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati za sve strane drĆŸavljane, a strani drĆŸavljani sa stalnim mestom boravka u Srbiji i drĆŸavljani Srbije su izuzeti od ove obaveze uz propisivanje desetodnevnog karantina”, navode iz MSP BiH.

Odlukom se navode izuzeci od obaveze posedovanja negativnog nalaza, a koji uključuju stanovnike pograničnog područja koji imaju dokument o radnom angaĆŸmanu poslodavca u Srbiji i one koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljiĆĄte na teritoriji Srbije.

Među izuzecima su i posade vozila za prevoz robe i putnika, osobe koje su u tranzitu kroz Srbiju, akreditovani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavniơtava i članovi njihovih porodica, te deca do 12 godina starosti koji ulaze u pratnji roditelja ili staratelja koji poseduju negativan PCR test.

Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Srbije ne predviđa bilo kakvo izuzeće za drĆŸavljane Bosne i Hercegovine, bez obzira na mesto stalnog boravka u BiH, saopĆĄteno je iz Ureda za odnose sa javnoơću MSP-a BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar