U trendu

Pokrenuta Platforma za Crnu Goru

PODGORICA – U Virpazaru je danas potpisana Trinaestojulska deklaracija, koju je pokrenuo direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević, a koja će biti centralni dokument nove političke Platforme za Crnu Goru.

Pavićević kaže da će Platforma Za Crnu Goru da okuplja i povezuje pojedince koji smatraju da je crnogorskom građaninu danas potrebno novo političko okupljanje za bolju Crnu Goru.

U Trinaestojulskoj deklaraciji se, između ostalog, konstatuje da je DPS Mila Đukanovića za tri decenije upravljanja Crnom Gorom uradio sve što je mogao da razori tradicije Crnogoraca kojima se divi sav prosvećeni svet i da je „razvlašćivanje te političke strukture na izborima posledica reakcije građana Crne Gore na nepodnošljive zloupotrebe i pokvarenost bivše vlasti“.

Prema Pavićevihu, vlada Zdravka Krivokapića je „neodgovorno i nesmotreno propustila šansu da Crnu Goru usmeri ka reformama“.

„Početak nove epohe crnogorske politike tražio je odvažne, marljive, odgovorne, razborite i najbolje od nas, dok se Zdravko Krivokapić pokazao kao nedorastao jedinstvenom i neponovljivom momentu“.

Autori Trinaestojulske deklaracije poručuju da je svaki crnogorski građanin, koji je odgovoran, privržen razvoju multikulturnog i multiverskog sklada i zagledan u evropski horizont Crne Gore, životno zainteresovan za prevagu emancipatorskih ideja u crnogorskom društvu i da je danas nužno uložiti sav rasuti potencijal kako bismo gradili bolju Crnu Goru.

Platforma Za Crnu Goru u prvi plan ističe viziju razvoja crnogorskog društva i države Crne Gore u kojoj će vrhunska vrednost biti mir, a osnovni principi ustavni patriotizam i vladavina prava.

Navodi se da će nosioci ove ideje naročito insistirati na tome da slavne tradicije Crnogoraca budu stalni podsetnik na čestito delovanje pojedinaca u životu i u politici.

Posebno se ističe ideja razvoja Crne Gore u kojoj će se striktno poštovati ljudska prava i u kojoj će se nosioci javnih vlasti oštro boriti protiv korupcije, mita, pronevere javnih sredstava i otuđenja javne imovine za ličnu korist.

U izjavi dostavljenoj medijima Pavićević je rekao i to da je Trinaestojulska deklaracija potpisana na datum i u mestu koje simbolizuje dugu i bogatu istoriju države Crne Gore, slavnu tradiciju i običaje Crnogoraca i da smatra obavezom svih relevantnih aktera u javnom polju u Crnoj Gori da se nakon demokratske smene vlasti u punoj meri usmerimo ka reformama i progresu crnogorskog građanina, crnogorskog društva i države Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.