U trendu

Pokušaj hakerskog napada na slovenačke banke

Hakeri su danas pokušali da izvrše sajber napade na tri slovenačke banke – Gorenjsku banku, NKBM i Abanku, pri čemu klijenti nisu pretrpeli nikakvu štetu, izvestio je slovenački list „Delo“.

Gorenjska banka je potvrdila pokušaj hakerskog napada, pošto je registrovala više pokušaja istovremenog pristupa njenom onljan sadržaju, što je prouzrokovalo kratkoročnu preopterećenost komunikacionih mreža.

Istovremeno, korisnici nisu bili u stanju da pristupe veb stranici i onlajn uslugama banke, a korišćenje imejla je takođe bilo ograničeno, prenosi slovenački list.

Kako je saopšteno iz Gorenjske banke, pristup svim uslugama je veoma brzo omogućen i pokušaj napada nije ugrozio bezbednost informacija, ličnih podataka ili aktiva klijenata.

Slovenački list „Dnevnik“ je preneo i da je pokušan hakerski napad na mariborsku NKBM banku, ali da hakeri nisu uspeli da uđu u sistem i da je novac klijenata na sigurnom.

Nacionalni slovenački centar za sajber bezbednost SI-CERT i Bankarska asocijacija Slovenije (ZBS) potvrdili su da su prošle nedelje identifikovani napade na nekoliko banaka i štedionica, ali da ne postoji opasnost po lične podatke i aktive klijenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.