U trendu

Polemika Milanovića i Plenkovića uoči Okučana

ZAGREB – U sedmici uoči sutrašnjeg obeležavanja godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak u Okučanima, tokom koje su stradali srpski civili među kojima žene i deca, ponovo su javno polemisali predsednik i premijer Hrvatske razmenjući niz uvreda.

Predsednik Zoran Milanović je u toj polemici premijera Andreja Plenkovića nazvao Plenkošekom, a premijer je za Milanovića rekao da je očito bespolosen „pa i s jarićima nešto radi“

Još jedno prepucavanje dvojice zvaničnika počelo je na komemoraciji u Jasenovcu, kada je Plenković odbio predlog Milanovića da podno Kamenog cveta na jasenovačkom stratištu polože zajednički venac.

„Zajedničkog polaganja venaca nema niti će biti, na to se treba naviknuti. Mi za njim ucviljeni nismo: rekao je Plenković juče odgovarajući na prozivke Milanovića.

Isti protokol će biti i u Okučanima povodom 26. godina od vojno policijske akcije Bljesak, u subotu.

Milanović je, naime, u Jasenovcu, a dan kasnije u Križevcima konstatovao da ga Plenković izbegava i poručio:

„Pripremite se na cirkus u Okučanima. Tu će biti svakakvog veselja i radosti“.

Plenković mu je na to odgovorio da nikakvog cirkusa neće biti zbog sukcesivnog dolaska delegacija i poručio da ne čemu takva rečenica, ocenivši je neprimerenom.

Naglasio je da će u Okučanima iskazati poštovanje prema poginulim braniteljima koji su oslobodili zapadnu Slavoniju i ponovio da zajedničkog venca državnog vrha neće biti.

„Oko toga čvrsto stojim – nema nikakvog glumatanja, nema nikakvog fingiranja zajedništva u ceremoniji zajedničkim polaganjem venca. On je predsednik Republike i polaže svoj venac, Hrvatski sabor polaže svoj venac, vlada svoj venac“, rekao je Plenković.

Milanović je potom konstatovao da će zbog toga najviše isaštati vojska, čiji pripadnici će morati da stoje i čekaju da vence polože sve delegacije, pa, kazao je, razmišlja da im kaže da ne dolaze u Okučane.

Jer, on je, dodao je, vrhovni komandant, što je izazvalo niz reagovanja u vladi i od pojedinaca iz HDZ-a.

Komentarišući Milanovićeve izjave u vezi vojske, Plenković je poručio da to pokazuje da predsednik politizuje HV i da je to „najgore što neko ko je navodno zapovednik HV-a može činiti“ na godišnjicu Bljeska.

„To govori koliko je (Milanović) ispod nivoa funkcije za koju je dobio poverenje zahvaljujući (Miroslavu) Škori i njemu sličnima“, rekao je Plenković i dodao:

„Te tlapnje slušamo danima. Znate kako se kaže, onaj ko nema posla, i s jarićima nešto radi. To su trivijalne teme koje mene ne zanimaju“, preneo je zagrebački portal 24sata.

Portal podseća i na izjave koje su svemu prethodile, kao kada je Milanović Plenkovića uporedio „nilskim konjem“, a rekao je, izmedu ostalog, za sebe da je Kenedi, a da je Plenković Hruščov.

Prosle godine Milanović i Penković su položili zajednički venac, ali je predsednik demonstrativno napustio ceremoniju pošto su se pojavili neki veterani u majicama HOS-a na kojima je utisnut i ustašk pozdrav „za dom spremni“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.