U trendu

Politički lideri iz RS odbacili nametnuti zakon, od sutra ne učestvuju u radu institucija BiH

Predsednici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske odlučili su na današnjem sastanku da zbog odluke Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, od sutra neće učestvovati u radu zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine.

Navedeno da se srpski predstavnici za sada neće povući iz institucija BiH, već da za sada u njima „neće delovati, jer smatraju da za to nemaju uslove“.

Na sastanku je doneto pet zaključaka, medju kojima da politički predstavnici RS odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i da nametnuti zakon smatraju „neprihvatljivim i ništavim“.

Konstatovali su da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u državnim institucijama – Predsedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savetu ministara BiH.

Odbacili su „svako nametanje“ na nivou BiH, ocenivši da ne postoji legalni Visoki predstavnik, jer „nije izabran u skladu s procedurama“, zbog čega obacuju saradnju s njim.

Najavljeno je da će putem poslaničkih klubova u parlamentarnu proceduru biti upućena dva krivične zakona u vezi sa tematikom ratnih zločina.

Na sastanku su bili predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović koji je i lider Demosa, predsednica RRepublike Srpske Željka Cvijanović, lider SNSD Milorad Dodik koji je i srpski član Predsedništva BiH, predsednik SDS Mirko Šarović, PDP Branislav Borenović, SP Petar Djokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DNS Nenad Nešić, SPS Goran Selak, NPS Darko Banjac i NDP Dragan Čavić.

Borenović je novinarima rekao da od večeras srpski predstavnici neće ići u Sarajevo, dodavši da se sitaucija „može prevazići, ako bude političke volje u zemlji“.

Ocenio je da je BiH „dovedena u ogromnu krizu zahvaljujući medjunarodnoj zajednici“, a da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najodgovorniji.

Predsednik SDS Mirko Šarović istakao je da je potpuno jasno da nikada više predstavnici Republike Srpske neće prihvatiti nametnute odluke visokog predstavnika.

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da će se tražiti rešenja za krizu koju je prouzrokovao visoki predstavnik o čemu će parlament RS razgvarati u petak na posebnoj sednici koja će biti zatvorena za javnost. Po njegovim rečima, radi se o zakonskim rešenjima koja će biti odgovor na nametnuta rešenja Visokog predstavnika.

Dodik je još kazao da novi Visoki predstavnik Kristijan Šmit nema legitimitet i da neće biti prihvaćena nijedna njegova odluka.

Lider SP Petar Đokić istakao je da će politički predstavnici RS „braniti legitimitet Republike Srpske“, a predsednik DNS Nenad Nešić rekao da je „srećan što su pokazali da je Republika Srpska iznad stranačkih interesa“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.