U trendu

Poljska: Bivši zamenik premijera otpužen za prevaru

VARŠAVA – Poljsko tužilaštvo podiglo je optužnicu zbog prevare protiv Romana Gjertiha, istaknutnog advokata, bivšeg zamenika premijera i poznatog kritičara vlade, i zabranilo mu da napusti zemlju i da se bavi advokaturom.

Tužilaštvo je takođe negiralo da su pripadnici organa reda maltretirali Gjertiha, koji se u četvrtak onesvestio u pritvoru, javlja Rojters.

Bivši zamenik premijera radio je na odbrani milijardera Lešeka Čarneckog, vlasnika banke „Idea“‘, za kojeg se sumnja da je prevario svoje klijente.

Centralni antikorupcijski ured je u četvrtak saopštio da je Gjertih učestvovao u šemi izvlačenja novca od kompanija i iz fondova za pranje novca, kojom je pribavljeno više od 19,6 miliona evra (90 miliona zlota).

Gjertihov advokat tvrdi da je otpužnica pogrešno postavljena i da će je on osporiti na sudu.

Ombudsman Poljske je rekao da okolnosti u vezi sa hapšenjem poznatog advokata izazivaju ozbiljnu zabrinutost.

Gjertih je Čarneckog zastupao i pre dve godine, kada je milijarder optužio direktora državnog regulatornog tela za finansije Mareka Šanovskog, izabranog od strane vladajuće stranke Pravo i pravda, da je od njega tražio mito u zamenu za zaštitu. Šanovski je kasnije osuđen po ovoj otpužnici.

Pre tri godine Gjertih je zastupao Donalda Tuska, tadašnjeg predsednika Evropskog saveta, kada je svedočio u istrazi u kojoj su bivši lideri vojne kontraobaveštajne službe optuženi za saradnju sa stranim obaveštajnim službama bez odobrenja, dok je Tusk bio premijer zemlje.

Gjertih je 2007. godine bio lider ultradesničarske Lige poljskih porodica, dok je nakratko bila u vladi sa strankom Pravo i pravda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.