U trendu

Pompeo: Crna Gora deli američke prioritete, poseta istorijska

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas u Podgorici da Crna Gora ne samo da podržava regionalnu stabilnost kao članica NATO-a, već deli američke prioritete i čitavom spektru spoljno-političkih pitanja.

Tokom posete koju je nazvao istorijskom, Pompeo je rekao: „Svedoci smo liderstva Crne Gore u konfrontaciji s opasnostima 21. veka“.

„Zahvaljujući našoj saradnji u oblasti sajber bezbednosti s Crnom Gorom, uspeli smo da razvijemo zaštitu od najnovijeg ruskog softvera koji štiti milijarde uređaja širom svijeta“, rekao je državni sekretar.

On je rekao da su američke diplomate u Crnoj Gori „fokusirane na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te slobodu medija“.

„Oni će vam pomoći da dođete do rezultata. Ranije ove godine upoznao sam Oliveru Lakić, novinarku koja je ranjena u nogu zbog izveštavanja o švercu cigareta. Takvi napadi na novinare su napadi na demokratiju i zajedničke principe NATO saveza. Počinitelji napada moraće da odgovaraju“, kazao je Pompeo.

Premijer Duško Marković je kazao da je poseta američkog državnog sekretara Majka Pompea istorijska i dodao da je od strateškog značaja da SAD i EU budu prisutne na Balkanu.

„Ova poseta je i više od toga – znak je posvećenosti SAD našem regionu, njegovom prosperitetu, stabilnosti i bezbednosti“, istakao je Marković na zajedničkoj konferenciji za medije sa Pompeom, u Vili Gorica.

Premijer je rekao da će Crna Gora nesmanjenim tempom nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i zaštite medija.

„Dobili smo uveravanje da će SAD nastaviti da pružaju pomoć našim institucijama. Posebno je važno što podržavaju evropske i evroatlantske integracije regiona. Od strateškog je značaja da SAD i EU budu prisutne na Zapadnom Balkanu“, istakao je Marković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.