U trendu

Poništena odluka u raspuštanju Sobranja

Ustavni sud Makedonije je danas poništio odluku o raspuštanju parlamenta, koja je doneta da bi omogućila da 5. juna budu održani vanredni poslanički izbori.

Svih devet sudija Ustavnog suda je glasalo da se proglasi neustavnom odluka o samoraspuštanju Sobranja od 7. aprila.

Inicijativu da se odluka skupštine o samoraspuštanju proglasi neustavnom, podneo je Talal Džaferi, poslanik albanke partije DUI koja je sa makedonskom nacionalnom VMRO DPMNE čini koalicionu vladu.

Ustavni sud je prošle srede ujutro počeo postupak o ocene ustavnosti i izrekao privremenu meru za zaustavljanje izbornog procesa, nakon čega se istog dana sastao parlament i odložio izbore na neodredjeno vreme.

Sobranje Makedonije se raspustilo da bi vanredni parlamentarni izbori bili 5. juna. Izborne liste za te izbore podnela je samo vladajuća VMRO DPMNE, a izbore bojkotuju preostale tri stranke potpisnice Pržinskog dogovora o rešavanju političke krize – opozicioni SDSM i albanske DUI i DPA.

Namera vlasti da održi izbore na kojima učestvuje samo jedna stranka, izazvala je negodovanje većine gradjana, a Evropska unija i SAD su najavile da neće priznati vladu izabranu na takvim izborima.

Odluka Ustanovnog suda o poništavanju odluke o samoraspuštanju Sobranja će stupiti na snagu objavljivanjem u „Službenom vesniku Republike Makedonije“.

Ustavni sud se u februaru proglasio nenadležnim za dve slične incijative kojima je traženo da se odloženo samoraspuštanje Sobranja proglasi neustavnim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar