U trendu

Ponovo rasprava o zakonskom sankcionisanju ZDS

ZAGREB – Nakon što je predsednik Zoran Milanović napustio obeležavanje godišnjice vojno-policijske akcije Maslenica, zbog najavljenog prisustva osoba sa ustaškim simbolima, u Hrvatskoj je ponovo pokrenuta javna rasprava o zabrani nacističkih, fašističkih, ustaških, ali i četničkih obeležja.

U Jevrejskoj opštini u Zagrebu je održan sastanak šefova poslaničkih klubova stranaka parlamentarne većine, uključujući i predstavnika HDZ-a Damira Habijana, gde se razgovaralo o predlogu najuticajnijeg opozicionog SDP-a o izmeni Krivičnog zakona, dopunom, koja bi se odnosila na zabranu upotrebe ustaških i četničkih simbola.

Predlog za prekršioce predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od šest meseci do tri, pa i više godina.

U saopštenju sa tog sastanka predsednik Jevrejske zajednice u Zagrebu Ognjen Kraus je naveo da je „jednoglasno zaključeno da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira“ kojim bi se pomenuta obiležja zabranila.

Ali uticajni HDZ-ovci i sam Habijan su odmah rekli da od toga neće biti ništa, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Komentarišući to advokat Vesna Alaburić kaže da odgovornost za sve oblike korišćenja fašističkih, ustaških, četničkih simbola i pozdrava treba da bude uređena zakonom, što ovog trenutka u Hrvatskoj nije slučaj.

Što se tiče konkretne inicijative SDP-a, ona je smatra dobrodošlom jer će Sabor konačno morati da se izjasni o zakonodavnom uređenju ovog pitanja.

„Ukratko, reguliranje ZDS-a trebalo bi proširiti i na prekršajno zakonodavstvo, većinu korišćenja ZDS-a kažnjavati novčanim kaznama, a krivični progon pokretati i zatvorske kazne propisivati tamo gde je vidljiva očita namera podsticanja na nasilje i mržnju“, smatra Alaburić i dodaje da je najveći problem u tome što SPD-ov predlog ne rešava ključno pitanje vezano uz pozdrav ZDS, koji se u tekstu predloženih zakonskih izmena uopšte ne spominje.

Ističe da je važno da se zakonodavac o tome precizno i jasno odredi, kao i da bi SDP svoj predlog mogao da dopuni jasnim određenjem o ustaškom pozdravu ZDS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.