U trendu

Poslednji trenutak da se odnosi EU i ZB učine jasnim

BRISEL – Crnogorski predsednik Milo Đukanović smatra da je poslednji trenutak da se odnos EU i zemalja Zapadnog Balkana učine jasnim da bi se znalo da li je zaista realna perspektiva zemalja Zapadnog Balkana u EU u dogledno vreme.

Đukanović je, posle sinoćnje radne večere lidera zemalja Zpadnog Balkana sa evropskim zvaničnicima, rekao da su zemlje regiona danas dalje od EU nego što su to bile 2014. godine, što nije rezultat nedostatka reformskih kapaciteta, već nedovoljne posvećenosti u dostizanju zajedničkog cilja.

Đukanović je, preneo je portal RTCG, poručio da je ovo poslednji trenutak da se u dogledno vreme definise jasan vremenski okvir za evropsku perspektivu zemalja regiona, jer u protivnom, kako je naglasio, prazan prostor nastaviće da koriste treće zemlje.

Stoga je, dodao je, evropska perspektiva Zapadnog Balkana kao i odraz tog procesa na stabilnost i prosperitet, bila glavna tema koja je okupila za istim stolom lidere, kako je naveo, šest zemalja regiona na inicijativu šefa evropske diplomatije.

„Ovo je večeras bila prilika da razgovramo o dva aspekta naših odnosa, jedan je bio realizacija investiciono razvojnog okivira EU prema Zapadnom Balkanu. Naravno da smo se svi složili sa tim da je to izvaredan podsticaj za razvoj infrastrukturnih prijekata koji će doprineti boljoj infrastrukturnoj povezanosti zemalja našeg regiona sa EU, a logično da je drugi aspekt bio geopolitički“, kazao je Đukanović.

Naveo je i da je sagovornicima saopštio viđenje u ime Crne Gore, koje, kako kaže, nije preterano optimistično.

Ocenio je da su zemlje Zpadnog Balkana dalje od EU nego što su bile 2014″.

Razlog za to, kako kaže, nisu lošiji reformski kapaciteti, već nedovoljna posvećenost, kako Zapadnog Balkana, tako i EU.

U međuvremenu se, kako kaže Đukanović, događalo mnogo političke konfuzije.

Podsetio je da je na početku mandata EK bilo nekoliko veoma optimističkih ocena koje se tiču evropske budućnosti Zapadnog Balkana, ali paralelno sa tim i kontradiktornosti iz drugih evrposkih centara.

„Još nemamo jasnu sliku naših odnosa i to je bila moja glavna poruka. Kazao sam da je mislim poslednji trenutak da moramo naše odnose učiniti jasnim i da moramo znati da li je zaista realna perspektiva zemalja Zapadnog Balkana u EU u dogledno vreme i moramo definisati jasan vremenski okvir“, kazao je Đukanović.

U suprotnom, kako kaže, nastavice se da sa nepovoljnom realnošću da prazan porstor koriste treće zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.