Potomci ustaša opet će u Blajburgu slaviti dan predaje pobednicima

Već decenijama potomci ustaša i njihovi obožavatelji dolaze na blajburško polje žaleći za trenutkom kada su konačno morali da polože oružje.

Na poljani pored austrijskog gradica Blajburga i danas će se okupiti hiljade ljudi, koji će doći da se prisete kako su njihovi preci, u danima nakon završetka Drugog svetskog rata, boreći se bežali pred partizanskim jedinicama, piše Index.hr.

Gotovo svi koji dođu u Blajburg žaliće za ustašama, ali mogli bi se prisetiti i četnika, nedićevaca, Čerkeza, Kozaka, slovenskih domobrana i belogardejaca koji su preživeli kapitulaciju Italije dve godine ranije.

Svi su oni u istim kolonama bežali pred partizanima, usput se boreći, cime su se i zvanično stavili izvan zaštite ratnog prava, jer rat je već zvanično bio gotov, nadajući se da će ih britanska vojska prihvatiti.

No, Britanci su ih predali Narodno oslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, poštujuci saveznicki dogovor da se saborci nacista moraju predati onoj vojsci protiv koje su se borili, podseća Index.hrt.

Sam Blajburg nije bio mesto kažnjavanja zločinaca, niti zločina nad nevinima, jer bilo je i takvih među onima koji su s tim vojskama bežali, ali je najbliže što su mogli prići nekadašnjoj Jugoslaviji i obeležiti svoju predaju.

Decenijama je blajburško okupljanje bilo manifestacija slavljenja ustaštva, a Blajburgom se nazivala odmazda partizana koja je usledila nakon što su kolone zarobljenika prešle jugoslavensku granicu. Ispravnije bi bilo Blajburgom nazivati samo predaju, jer na tom polju u austrijskoj nedodiji nikakav zlocin nije počinjen, navodi se u tekstu.

Godinama se i pod pokroviteljstvom Sabora u Blajburgu kitilo ustaškim znacima, crnim kapama s klempavim U, maštovito kombiniranima s crnim mini suknjama, a nezaobilazni su bili u drvu izrezbareni poglavnikovi portreti, ili loše otisnute fotografije Rafaela Bobana i Jure Francetica.

No, poslednjih godina austrijska policija je pojacala kontrole i sve je manje onih koji se uspevaju na polju pojaviti kao stilizirani nacisti.

Prijavljeni kao crkveni skup, austrijski Zeleni i Socijaldemokrati traže zabranu.

I Počasni blajburški vod, društvo koje organizuje majsko okupljanje, prošle godine je letkom upozorilo da je „pre, za vreme i nakon komemoracije na Blajburškom polju, zabranjeno nošenje bilo kakve odore, njenih delova ili vojnih znakova ili njenih imitacija, posebno vezanih uz vojske Sila osovine ili njenih saveznika tokom Drugog svjetskog rata“. Plašili su se da ce im Austrijanci zabraniti održavanje skupa pretjeraju li s nostalgijom za nacizmom. S pravom ih je bilo strah jer su ove godine koruški Zeleni i socijaldemokratski nacelnik Blajburga pozvali na izmenu zakona i zabranu skupa, službeno prijavljenog kao crkveni skup, koji se održava na privatnom polju u vlasništvu Pocasnog blajburskog voda.

Zasad ga ne mogu zabraniti, ali zato policija kontrolše prilaze.

Prošle godine su tako pred očima gotovo čitavog hrvatskog državnog vrha razoružali vod Hrvatske vojske. Oduzeli su im puške, a ostavili cvetne vence i lampaše. Nije pomagalo uveravanje da je reč o ceremonijalnom oružju.

Austrijanci su bili neumoljivi, baš kao i Britanci decenijama ranije, zaključuje Index.hr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.