U trendu

Potpisan istorijski sporazum; Zaev: Pomerili smo planine

Grčka i Makedonija potpisale su sporazum o novom imenu bivše jugoslovenske republike – Republika Severna Makedonija.

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su u mestu Psarades na grčkoj obali Prespanskog jezera šefovi doplomatija Grčke i Makedonije Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov u prisustvu premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Tom činu prisustvovali su visoke predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Zvanični sastanak dve delegacije nastaviće se u Oteševu, na makedonskoj strani jezera.

Atina i Skoplje su, nakon dve i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Makedonski premijer Zoran Zaev je izjavio da je država ponosna što je izabrala „rešenje koje ujedinjuje“.

„Ponosni smo na ovaj naš dogovor. Ponosni smo zato što se ujedinjujemo oko rešenja spora koji nas je delio i što smo izabrali rešenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog dogovora o rešenju pitanja imena i o strateškom partnerstvu naše dve zemlje – pomerili smo planine“, rekao je Zaev.

Dodao je da je ovaj svečani čin „izraz posvećenosti pronalaženju rešenja koje je u interesu budućnosti i gradjana dve države“.

„Naučili smo da treba da učimo iz istorije, a ne da je ponavljamo. Na temeljima prošlosti, gradimo budućnost“, zaključio je makedonski premijer.

Danas, ovde na Prespanskom jezeru, počinjemo da pišemo novu srećnu pesmu, izjavio je na grčki premijer Aleksis Cipras.

„Došlo je vreme da opet pevamo srećne pesme na Balkanu, a danas se pravi prvi, smeli korak u ovom pravcu. Jednu takvu novu pesmu počinjemo da pišemo ovde u Prespi. Naš cilj jeste da ovu radosnu pesmu pevaju mnogo vekova mnoge buduće generacije, na našem i vašem jeziku, u našoj i vašoj zemlji, naš i vaš narod… Pesmu koja će slaviti mir“, rekao je Cipras.

Kako je predviđeno, delegacije Grčke i Makedonije će, nakon potpisivanja sporazuma, gliserima preći na makedonsku stranu Prespanskog jezera, u Oteševo, gde će Zaev i Cipras imati zvaničan sastanak, a zatim će se sastati i dve delegacije, nakon čega sledi zajednički ručak.

Atina i Skoplje su, nakon dve i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Sporazum treba još da protvrde parlamenti dve zemlje, a u Makedoniji i građani na referendumu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar