U trendu

Potvrđena optužnica trojici Ravnogoraca

SARAJEVO – Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Riste Lečića, koji se terete za „izazivanje i raspirivanje nacionalne i verske mržnju u Višegradu 2019. godine“.

Optuženi su 10. marta prošle godine učestvovali u okupljanju u organizaciji „Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske“ Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, a kasnije i na lokalitetu Dobrunske reke, poznatom kao „Draževina“.

„Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske i optuženi Aleksić u postrojavanju korištili vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i da su imali govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret“, navodi se u obrazloženju, preneo je sarajevski portal Klix.

Dodaje se da su tom prilikkom puštane pesme koje svojim tekstom izražavaju „pretnju ili nasilje“ izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mesta.

Navodi se da je Risto Lečić tada uz gusle pevao „Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.