U trendu

Potrvrđeno: Hrvati dižu ogradu ka Srbiji

Hrvatsko ministarstvo policije i zvanično je potvrdilo postavljanje, kako su oni nazvali, tehničke prepreke na graničnom prelazu Batina, ka Srbiji.

U saopštenju MUP-a se navodi da ta prepreka postavlja s ciljem sprečavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u tu državu.

Pozivajići se na Zakon o nadzoru državne granice, u saopštenju se navodi da su preventivno bile postavljene „tehničke prepreke“ koje se, po potrebi i u skladu sa stanjem sigurnosti, mogu aktivirati radi potpune blokade mosta, odnosno saobraćajnice koja vodi prema navedenom prelazu.

Saopšteno je takođe da na tom području trenutno nema bezbednosnog rizika.

To je, inače, prvi put da Hrvatska podiže ogradu na granici prema nekoj od susednih država.

Bivši ministar policije i predsednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić smatra da ograda nje rešenje.

On je za Hinu rekao da više nije ministar unutarnjih poslova niti na čelu kriznog Štaba, te da objašnjenje za to treba potražiti kod odgovornih u ovom trenutku.

„Držanje ograde nije rešenje za migrantsku krizu, što pokazuje i Mađarska, koja bez obzira na restriktivne zakone, nije do kraja uspela zaustaviti migrantski talas“, rekao je Ostoji i dodao da smatra da se taj problem ne može rešiti bez jedinstvene politike EU, koja, kako je rekao, to pitanje mora rešiti realizacijom sporazuma sa Turskom.

„Migranti dolaze iz prostora Šengena i to mora biti rešeno `na izvoru`. To je način kako se problem može rešavati“, naveo je Ostojić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.