U trendu

Pravni tim BiH pripremio reviziju postupka protiv Srbije

Pravni tim BiH iskoristiće vanredni pravni lek naznačen u presudi Medjunarodnog suda pravde u Hagu od 26. februara 2007. godine, i u predvidjenom roku zatražiti reviziju postupka protiv Srbije za zločin genocida počinjen u BiH, objavila je sarajevska „Slobodna Bosna“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Pravni tim BiH već je pripremio potrebnu dokumentaciju i zatražiće obnovu postupka, navodi se u tekstu i dodaje da za podnošenje žalbe nije potrebno nikakvo ponovno izjašnjavanje Predsedništva BiH.

„Ne postoji ni teoretska, a ni praktična mogućnost da srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić blokira obnovu postupka protiv Srbije. Predsedništvo BiH se o tome već davno izjasnilo, kada je imenovalo agenta i dalo mu puna ovlašćenja da preduzima sve procesne radnje koje su potrebne, a jedna od tih radnji je i ulaganje zahteva za obnovu postupka“, stoji u tekstu.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić je juče izjavio da je još u julu prošle godine obavestio Medjunarodni sud pravde u Hagu da agent BiH pred tim Sudom Sakib Softić nema legitimitet, odnosno podršku sva tri člana Predsedništva BiH.

Ivanić je još kazao da se u poslednjih šest meseci nisu pojavile nikakve nove činjenice koje bi mogle biti osnov za podnošenje žalbe na raniju presudu, kojom je Srbija oslobodjena optužbi za agresiju i genocid u BiH.

„Slobodna Bosna“, medjutim, tvrdi da se u odnosu na proces iz 2007. godine u medjuvremenu pojavilo mnoštvo novih dokaza „o direktnom učešću i odgovornosti Srbije za zločine u BiH, medju kojima su od naročitog značaja oni izneti na sudjenju Radovanu Karadžiću, osudjenom prvostepeno na 40 godina zatvora, izmedju ostalog, i zbog zločina genocida“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.