U trendu

Pravoslavni vernici proslavili Uskrs u Zagrebu i Vukovarsko-sremskoj županiji

Pravoslavni vernici su danas proslavili Uskrs u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg liturgijom koju je služio episkop marčanski Sava, vikar patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija.

Uskrs su pravoslavni vernici danas proslavili i u hramovima u Vukovarsko-sremskoj županiji, navodi agencija Hina.

Čestitavši brojnim okupljenim vernicima Uskrs tradicionalnim pozdravom večne radosti „Hristos vaskrse“, episkop marčanski Sava je pročitao poslanicu patrijarha Porfirija.

Patrijarh je u poslanici, između ostalog, naveo da je „otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije neprihvatljivo“, da se SPC „zalaže za zajednički život, u međusobnom poštovanju i razumevanju sa kosovsko-metohijskim Albancima“, pozvao na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, a naveo je i da se SPC moli za mir u Ukrajini.

Liturgija je održana u hramu na zagrebačkom Cvetnom trgu, čija je obnova u toku posle oštećenja u zemljotresima 2020. godine. Radovi na konstrukcijskom učvršćivanju hrama privedeni su kraju, a sada se obnavlja fasada. Potom će uslediti postavljanje restaurirane kupole koja je skinuta s tornja hrama.

Pravoslavni vernici u Vukovarsko-sremskoj županiji danas su proslavili Uskrs liturgijama koje su služene u svim pravoslavnim hramovima i porodičnim druženjima.

U vinkovačkom hramu Silaska svetog Duha na apostole, uskršnju litrugiju služio je vinkovački paroh, jerej Srđan Lukić, koji je vernike pozvao da „slede Hristove zapovesti“ i da „ljube jedni druge“.

Vernicima pravoslavne veroispovesti u Vukovaru Uskrs je čestitao gradonačelnik Ivan Penava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.