U trendu

Predsednica Evropske komisije očekuje deblokadu rada institucija BiH

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je posle sastanka članova Predsedništva BiH sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von den Lajen da ona očekuje da bude deblokiran rad institucija BiH.

„Predsednica Evropske komisije je prvi put u BiH. Znali smo da ona snažno podržava naš evropski put, a i svih država Zapadnog Balkana“, rekao je Džaferović novinarima.

Dodao je da je bilo reči o ekonomskoj podršci BiH, kao i inicijativi „Otvoreni Balkan“.

„Pre toga smo govorili o ‘Mini šengenu’, a zatim je EU došla sa Sporazumom o zajedničkom regionalnom tržištu koja ima iste principe kao i Šengen, ali to neko blokira. Dobio sam odgovor da će te stvari biti detaljno proverene i da će se videti šta je s realizacijom“, rekao je Džaferović.

Naglasio je da se od zemalja regiona traži dogovor u vezi sa pitanjima, oko kojih je, kako je naveo, već postignut dogovor na ranijem samitu u Sofiji, kada su svi prihvatili ideju zajedničkog regionalnog tržišta.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Istočnom Sarajevu da je smatra da je predsednica Evropske komisije privržena ideji proširenja EU, ali da se čini da „neki drugi nisu“.

„Tamo ima i drugih glasova koji žele nešto drugačije. To je francuski glas i to je bilo vidljivo kod neispunjenja obećanja Severnoj Makedoniji“, rekao je Dodik.

Govoreći o šansama da BiH udje u EU, on je ocenio da Evropa „sa svim svojim problemima očigledno nema potencijal da na tom planu napravi nešto“, zbog čega je pred BiH postavila 14 prioriteta koji su, kako je istakao, nesprovodivi.

„Tražio da se ti principi redizajniraju i omekšaju i da se BiH što pre da status kandidata“, rekao je Dodik.

Još je naveo da je razgovarano o ekonomskim pitanjima i Ekonomsko-investicionom paketu, koji je EU napravila za Zapadni Balkan.

„Svaka inicijativa koja dovodi do otvaranja granica i veće ekonomske aktivnosti je dobrodošla, kako god se ona zvala. U tom pogledu ćemo mi iz RS davati podršku“, rekao je Dodik.

Poručio je da sastanak sa predsednicom Evropske komisije nije nikakav znak deblokade rada bh. institucija, ističući da deblokada neće ni rešiti probleme, već isključivo povlačenje odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen doputovala je danas popodne u Sarajevo, gde se sastala sa članovima Predsedništva BiH.

Prethodno je, zajedno sa predsedavajućim Saveta ministara Zoranom Tegeltijom i premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem svečano  otvorila most Svilaj na reci Savi, koji povezuje BiH i Hrvatsku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.