U trendu

Predsednica Hrvatske ide na novi mandat

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je i zvanično najavila da uz podršku vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) kreće u trku za novi petogodišnji mandat na izborima koji se očekuju krajem ove godine.

„Mi nismo neka mala zemlja. Hrvatska nije region. Hrvatska je suverena država koja ravnopravno razgovara sa svima drugima“, rekla je Grabar-Kitarović u govoru u kojem je nabrojala neke od ključnih poteza iz svog predsedničkog mandata.

Ocenila je da se za Hrvatsku danas zna i da se na nju „danas u svetu gleda bolje nego ikad“, istakavši da je u predsedničkom mandate radila ne samo na „podizanju medjunarodne prepoznatljivosti“, već i na poboljšavanju veza „s najvažnijim svetskim liderima i institucijama“.

„U medjunarodnom pozicioniranju, Hrvatskoj je mesto u Srednjoj Evropi i na Mediteranu, a politički u okviru evroatlantskih integracija. Takvoj poziciji Hrvatske aktivno sam doprinela kroz brojne političke sastanke i inicijativu Triju mora“, navela je ona.

Posebno je istakla da će Hrvati u BiH i dalje „ostati njena posebna briga“, a u tom kontekstu je navela i iseljeništvo.

Ona je kandidaturu pod sloganom „Predsednica, zato što verujem u Hrvatsku“ objavila pred svojim pristalicama u dvorani Matice hrvatske, odakle je u kampanju krenula i pre pet godina. Predsednica medjutim, nije odgovarala na pitanja novinara.

U govoru je istakla važnost demografske politike, suverenizma, povećanja standarda i očuvanja „našeg identiteta“ i poručila da će detaljnije o tome govoriti tokom kampanje.

Zahvalila je HDZ i njenom predsedniku Andreju Plenkoviću za podršku: „HDZ mi i danas pruža snažnu podršku za novi predsednički mandat“.

Predsednica je nezvanično letos najavila kandidaturu, prvi put u Kninu tokom obeležavanja godišnjice vojno-policijske akcije „Oluja“ iz 1995, a potom i u intervjuu za desničarski nedeljnik Hrvatski tjednik“.

Ona je na izborima pre pet godina, u drugom krugu, kao kandidatkinja HDZ pobedila tadašnjeg predsednika Ivu Josipovića iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Najveći konkurenti aktuelnoj predsednici u borbi za drugi mandat, po anketama, biće bivši premijer Zoran Milanović, kandidat SDP, i nezavisni kandidat, pevač Miroslav Škoro, koga podržavaju desničarske stranke čiju podršku je Grabar-Kitarović imala na prošlim izborima.

Uz Milanovića i Škoru, dosad je kandidaturu za predsednika najavilo još desetak potencijalnih kandidata.

Izbore raspisuje Vlada Hrvatske u roku koji omogućava da se održe najmanje 30, a najviše 60 dana pre isteka mandata predsednika.

Poslednji predsednički izbori su bili 28. decembra 2014, a drugi krug 11. januara 2015. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.