U trendu

Predsednica Hrvatske prijavljena Komisiji za sukob interesa

Protiv predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović podnete su tri prijave Komisiji za sprečavanje sukoba interesa zbog njenog neobjašnjenog puta u SAD za koji se ne zna da li je službeni ili privatni, potvrdili su danas u Komisiji.

Predsednica Komisije Dalija Orešković rekla je da su sve tri prijave manje-više istovetne i da se od Komisije traži da proveri da li je povodom putovanja predsednice u SAD došlo do povrede odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

„Problem je što se ne zna je li reč o privatnom putovanju koje je pokriveno i plaćeno sredstvima državnog budžeta ili se radi o službenom putovanju s protokolom i pratećim okolnostima koje jedan službeni put prati“, rekla je Orešković, prenela je agencija Hina.

Ona je rekla da će Komisija proveriti ima li razloga za pokretanje postupka i dodala da su od nadležnih zatraženi dodatni podaci i dokumentacija.

„Okolnosti puta nisu poznate, a iz onoga što je dosad javno objavljeno i dostupno nije vidljivo radi li se o privatnom ili službenom putovanju“, objasnila je Orešković. Ona, medjutim, nije precizirala u kojem bi se roku moglo odlučivati o tom slučaju.

Javno nije objavljeno ko je podneo prijave protiv predsednice, jer Zakon obavezuje Komisiju da štiti identitet podnosioca prijave.
Iz Kabineta predsednice nisu želeli da komentarišu prijave.

Kabinet je uoči Nove godine objavio da će predsednica od 1. do 5. januara 2017. godine boraviti u SAD, ali drugi detalji nisu objavljeni što je podstaklo nagadjanja o razlozima putovanja, odnosno ko je platio put.

Njen suprug Jakov ostao je u Hrvatskoj, a juče je objavljena njegova fotografija u društvu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića tokom ženske trke Snježne kraljice u Zagrebu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.