Predsednik Hrvatskog sabora: Ako Srbija želi u EU mora da se ponaša evropski

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je danas da ukoliko Srbija želi u Evropsku uniju onda mora početi i da se evropski ponaša.

On je rekao da je Hrvatska u dobroj veri krenula u razgovore posle posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića Zagrebu, ali da se tokom njihove službene posete Beogradu dogodilo nešto nedopustivo.

Jandroković smatra da organizatori nisu smeli da dopuste da Vojislav Šešelj izazove incident za vreme posete delegacije Hrvatskog sabora Srbiji, kao i da je bilo potrebno „mnogo više koncentracije i dobrih namera“ sa srpske strane, prenosi Hina.

„Oni i dalje pokušavaju s politikom koja u stvari nastavlja s onom politikom koja je želela prekrajati granice, koristiti srpsku manjinu u Hrvatskoj za instrumente neke svoje politike. Mi im to političkim i diplomatskim putem nećemo dozvoliti“, rekao je Jandroković upitan o sadašnjim odnosima Hrvatske i Srbije.

Jandroković je dodao da je nakon incidenta u Narodnoj skupštini Srbije, sa srpske strane usledila „uobičajna verbalna artiljerija“ i pokušaj izjednačavanja krivice i relativizacije odgovornosti Srbije za dogadjaje devedesetih.

Upitan treba li Hrvatska treba da povuče ambasadora iz Srbije, Jandroković je rekao kako će o tome razgovarati hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

„Nakon Šešeljevog incidenta i izjava srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina ponovno se fokus vratio u Srbiji na analizu kakva je današnja srpska politika, koliko se ona udaljila od velikosrpske politike koja je bila uzročnik ratova na prostorima bivše Jugoslavije. Oni imaju ozbiljnih problema, čini mi se, u suočavanju s istorijom i sa smerom u kojem žele voditi svoju državu“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.