U trendu

Predsedništvo BiH traži od HR da izmesti odlaganje otpada

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina zvanično traži od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, u opštini Dvor u Hrvatskoj, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice, izuzume kao mesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Predsedništvo BiH je odlučilo da od Hrvatske zatraži da na području svoje teritorije obezbedi drugu adekvatnu lokaciju za te namene, koja nije u blizini granice sa BiH.

Kako je saopšteno iz Predsedništva BiH, pismo predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću uputiće predsedavajući tog tela Milorad Dodik.

Predsedništvo BiH će zadužiti Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, informiše zemlje članice Evropske unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtevu Bosne i Hercegovine.

Zaključeno je i da će Predsedništvo, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, insistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.