U trendu

Predstavnici Ministarstva inostranih poslova BiH ne idu u Srebrenicu

Šef diplomatije BiH Igor Crnadak izjavio je danas da ostaje pri odluci da predstavnici Ministarstva inostranih poslova BiH ne mogu učestvovati u komemoraciji u Potočarima 11. jula i dodao da je reakcija načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića potvrda da je bio u pravu.

Crnadak je 4. jula doneo odluku da predstavnici Ministarstva inostranih poslova BiH ne mogu učestvovati u aktivnostima u vezi sa organizacijom komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula, sa obrazloženjem da su izjave načelnika Srebrenice koje je dao u ime organizatora  –  da je državni vrh Srbije nepoželjan na komemoraciji zbog negiranja genoicida i nepoštovanja žrtava, u potpunosti suprotstavljene jednom od glavnih spoljnopolitičkih pravaca BiH, a to je razvoj dobrosusedskih odnosa.

Nakon te odluke, Duraković je rekao da Crnadak treba da podnese ostavku na funkciju ministra inostranih poslova BiH.

Kako je danas prenela RTRS, Crnadak je za agenciju Srbna rekao da je rekacija Durakovića potvrda da je bio u pravu.

„Njegova reakcija potvrda je da sam bio u pravu, jer svojim izjavama pokazuje da je u pozadini svega njegova želja da odnosi sa susedima nikada ne budu dobri i da uvek imamo neku vrstu napetosti, posebno izmedju Bošnjaka i Srba“, izjavio je Crnadak.

On je dodao da nema nameru da polemiše sa Durakovićem o toj temi i da odluka koju je doneo ostaje.

„Moja odluka nema veze sa Durakovićem lično. Doneo sam je isključivo iz razloga što su njegove izjave i aktivnosti u poslednje vrijeme direktno suprostavljanje jednom od glavnih prioriteta spoljne politike BiH, a to je razvijanje dobrosusedskih odnosa“, dodao je.

On je podsetio da su svi prihvatili taj prioritet i podržavaju ga, uključujući i ključne političke ličnosti iz bošnjačkog naroda. Ponašanje ljudi poput Durakovića, dodao je Crnadak, može da šteti popravljanju medjususedskih odnosa, ali ne može da ih ugrozi, jer su sve ključne ličnosti u regionu okrenute ka budućnosti i izgradnji dobrih odnosa, prenela je RTRS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.