U trendu

Predstavnik Srba ponovo u rumunskom parlamentu

TEMIŠVAR – Na parlamentarnim izborima u Rumuniji Savez Srba u toj zemlji ostvario je dobar rezultat, pa će i u narednom mandatu imati svog predstavnika u rumunskom Domu poslanika.

„Savez Srba je izborio mesto u poslaničkom domu“, potvrdio je za Tanjug Ognjan Krstić, predsednik Saveza i nosilac liste na juče održanim parlamentarnim izborima u Rumuniji.

Mandat za Savez Srba je izvestan, kaže, iako još nisu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora.

Mesta za predstavnike manjina u rumunskom parlamentu, inače, nisu zagarantovana,odnosno, kako objašnjava Krstić, predviđena su mesta za manjine, ali svakako moraju da pređu niži izborni prag.

„Izborni prag je pet odsto, dok se za manjine, njih 18, primenjuje zakon o pozitivnoj diskirminaciji, pa je naš izborni cenzus manji. Dakle, neophodan je određen broj glasova, za manji izborni prag“, pojasnio je on.

Krstić, kao nosilac i prvi na listi, biće „glas“ srpske zajednice u donjem domu skupštine, a, na pitanje šta će biti njegovi glavni ciljevi, odgovara da će to svakako biti dalje unapređenje položaja srpske manjine.

„Ovo nije samo političko predstavljanje, a naš glavni cilj, kao manjine, je da delujemo u očuvanju identiteta kroz politički proces, da sprovodimo aktivnosti koje su usredsređene na očuvanje naših škola, jezika i svih prava, koja sleduju jednoj manjini“, rekao je Krstić.

To je, dodaje, bila politika Saveza i svih prethodnih godina, pa će nastaviti da deluju u tom pravcu, kako bi opravdali poverenje sunarodnika, koji su veruju u Savez Srba.

„Mi smo 30 godina na braniku srpstva u Rumuniji“, istakao je Krstić.

On je dodao da ima još prostora za unapređenje pravnog okvira, navodeći da, između ostalog, u Rumuniji još uvek ne postoji Zakon o nacionalnim manjinama.

„Usredsrediću se da obezbedim i odbranim ona prava koja se tiču isključivo srpske manjine u sistemu nastave, nastavnog procesa na jezicima nacionalnih manjima. Imamo tradiciju škola na prostpru Rumunije, treba da nađemo adekvatan pravni okvir i zakone, da zaštitimo i obezbedimo mogućnost sunarodnicima, njihovoj deci, koja to žele, da nastave nastavu na srpskom jeziku“, rekao je Krstić.

Savez Srba u Rumuniji, kao manjinska organizacija, imao je svog predstavnika u svim sazivima parlamenta, od osnivanja, 1990. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.