U trendu

Prelaz izbeglica preko mađarske granice od noćas krvično delo

U Mađarskoj je od ponoći stupio na snagu stroži zakon koji predviđa pooštrenu kontrolu granice i pretnju zatvorskom kaznom od tri do pet godina za ilegalan prelazak granice ili sečenje ograde.

Poslanici mađarskog parlamenta usvojili su pre desetak dana velikom većinom glasova paket amandmana kojima se pooštravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji. Od noćas će u Mađarskoj prelazak i oštećenje pogranične ograde biti krivično delo, a ilegalan prelazak granice nosiće kaznu zatvora.

Pored toga, amandmani predviđaju da će duž mađarske granice sa Srbijom biti uspostavljene tranzitne zone, a krijumčarenje ljudi će biti kažnjavano strože nego do sad.

Mađarska policija juče je u 16.30 počela da usmerava izbeglice na prelaz za pešake „Horgoš 2“. Male grupe migranata nadležni su propuštali nakon registracije i uzimanja ličnih podataka i otisaka prstiju. Duž granice ograđene žicom razmešten je veliki broj vojnika i oklopnih vozila. 

Kapije kod mesta Reske, potpuno su blokirale jedini prolaz na pruzi ka Mađarskoj, i on će biti moguć samo za vozove. Sledeći korak u pooštravanju mera bio je postavljanje vagona kontejnera sa bodljikavom žicom na mađarsko – srpskoj granici.

Državni sekretar Ministarstva za rad Nenad Ivanišević rekao je u ponedeljak da Srbija neće prihvatiti izbeglice koje Mađarska bude htela da vrati nazad, po cenu da i Srbija rasporedi svoju Vojsku na granici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.