Premijer Hrvatske pisao predsedniku Evropske komisije Junkeru o proširenju EU

Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je uoči sutrašnjeg objavljivanja Strategije EU za proširenje na Zapadni Balkan pismo predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru u kojem je izneo poglede Hrvatske na nastavak proširenja.

Plenković je, kako saznaje agencija HINA, pozdravio što Komisija posvećuje punu pažnju politici proširenja.

Najavio je da će Hrvatska tokom svog predsedavanja EU u prvoj polovini 2020. godine „staviti poseban naglasak na proširenje EU“ i prirediti samit EU sa zemljama Jugoistočne Europe. On takođe predlaže da se takvi samiti održavaju svake dve godine.

Plenković je u pismu upozorio na pitanje „nasleđa rata“, što je jedan od ključnih problema zemalja evropskog jugoistoka, i da ga „treba što pre rešiti“.

Istakao je potrebu da se posebna pažnja obrati na Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put, „uzimajući u obzir težak put koji je ta zemlja prošla u sticanju nezavisnosti, i specifičnu ulogu koju je u tome imala međunarodna zajednica“.

„Uspostavljanje i zaštita pune ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda (BIH) nije moguća bez promene izbornog zakonodavstva“, naveo je Plenković.

Hrvatski premijer u svom pismu Junkeru navodi da države „u hrvatskom jugoistočnom susedstvu, piše HINA, treba pdstaći da preduzmu napore za rešavanje otvorenih graničnih pitanja principom mirnog rešavanja sporova, u skladu s Poveljom UN i međunarodnim pravom.

Junkeru je, prenosi HINA, takođe pisala grupa od 12 zemalja (Austrija, Češka, Estonija, Irska, Italija, Litva, Latvija, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija) koje predlažu da se jednom godišnje održavaju samiti čelnika EU i šest zemalja jugoistoka Evrope.

Oni takođe predlažu da resorni ministri zemalja jugoistoka Evrope sudeluju na ministarskim sastancima EU o zaštiti okoline, zdravstvu, transportu i spoljnoj politici.

Tih 12 zemalja u pismu kaže da to EU ne bi „ništa koštalo“, a imalo bi veliki politički uticaj i bilo bi korisno za reputaciju EU u tom području.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.