U trendu

Premijer i potpredsednik vlade Crne Gore pozdravili razrešenje crnogorskog specijalnog tužioca

 Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i potpredsednik vlade Dritan Abazović pozdravili su večeras odluku Tužilačkog saveta da specijalnog tužioca Milivoja Katnića razreši dužnosti zbog odlaska u starosnu penziju.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić razrešen je danas sa te funkcije, odlukom novog Tužilačkog saveta.

On je formalno razrešen jer je ispunio uslove za starosnu penziju u skladu za izmenjenim zakonom, koji je opozicija kritikovala ocenjujući da je donet kako bi upravo Katnić otišao u penziju.

Tužilački savet doneo je odluke po kojima utvrdjen prestanak funkcije ostvarivanjem prava na starosnu penziju za još devet tužilaca.

„Danas u penziju odlazi najveći zaštitnik i advokat DPS-a. Pravda je konačno na vidiku u Crnoj Gori“, napisao je Krivokapić na Tviteru.
Potpredsednik Vlade Dritan Abazović je rekao da je velika vest za Crnu Goru što je Katnić.

„Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije postaje smislena“, rekao je Abazović.

Kazao je da niko protiv Milivoja Katnića nema ništa personalno, ali da svi žele da vide novog tužioca koji će se odlučno suprotstaviti organizovanim kriminalnim grupama i onima koji Crnu Goru žele da drže u prošlosti.

Sedmogodišnji mandat Milivoja Katnića na čelu Specijalnog državnog tužilaštva obeležilo je mnoštvo kontroverzi.

Na početku mandata je imao široku podršku javnosti kad je otvorio slučaj Svetozara Marovića, pa ubrzo potom osporavan u slučaju „državni udar“ kada je pokrenut postupak protiv lidera Demokratskog fronta (DF).

Od prvog dana osvajanja vlasti u Crnoj Gori 30. avgusta prošle godine, nova parlamentarna većina predvodjena upravo Demokratskim frontom insistirala je na njegovoj smeni.

On je najviše funkcionere tog fronta, Milana Kneževića i Andriju Mandića, optužio u slučaju „državni udar“ 2016. godine.

„Državni udar“ je sudski proces protiv srpskih i ruskih državljana kao i lidera DF-a, Milana Kneževića i Andrije Mandića, koji su bili optuženi za pokušaj nasilnog rušenja vlasti Mila Djukanovića 2016. godine. Iako su svi osudjeni, Apelacioni sud je tu presudu ukinuo.

Deo stručne javnosti, ali i predstavnici sadašnje vlasti su ga posebno kritikovale jer je sve prijave koji su teretile predsednika Crne Gore Mila Djukanovića i njemu bliske osobe okarakterisao kao slučajeve za koje ne postoje ni udaljene sumnje o odgovornosti šefa države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar