Premijer Izraela: Mosad pomogao Grčkoj da otkrije terorističku zaveru

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, rekao je večeras da je obaveštajna služba njegove zemlje Mosad pomogla Grčkoj da, kako je ona danas objavila, spreči teroristički napad planiran na najmanje jedno mesto okupljanja Jevreja u Atini.

Grčke vlasti su saopštile da su dvojica za koje se navodi da su pakistanskog porekla, uhapšena zbog navodnog planiranja napada na jedan jevrejski restoran. Smatralo se da napad neposredno predstoji i da je cilj da izazove veliki broj žrtava.

Osumnjičeni su danas optuženi za krivično delo terorizma, dok je treći, za koga se veruje da je van Grčke, optužen u odsustvu.

U saopštenju Netanjahuove kancelarije se navodi da su napadači povezani sa Iranom.

„Posle početka istrage u Grčkoj, Mosad je pružio obaveštajnu pomoć u otkrivanju infrastrukture, metoda rada i veze sa Iranom“, navodi se u saopštenju.

„Istraga je otkrila da je infrastruktura koja funkcioniše u Grčkoj deo opsežne iranske mreže koja vodi iz Irana i obuhvata mnoge zemlje“, kaže se dalje.

Grčke vlasti nisu identifikovale stranu obaveštajnu službu koja je pružila pomoć u istrazi, a saopštile su da istražuju mogućnost da su osumnjičeni planirali i druge napade u Grčkoj.

„Njihov cilj nije bio samo da izazovu gubitak života nevinih građana, već i da potkopaju osećaj bezbednosti u Grčkoj, istovremeno nanoseći štetu javnim institucijama i ugrožavajući međunarodne odnose“ Grčke, navodi se u saopštenju policije.

Dvojica osumnjičenih su ilegalno ušla u Grčku iz susedne Turske i bili su u Grčkoj najmanje četiri meseca, porečima dvojice grčkih zvaničnika koji su govorili za Asošijeted pres. Policija je pretražila više mesta u Atini, kao i u južnoj Grčkoj i na zapadnom ostrvu Zakintos.

Veruje se da su dvojica u pritvoru deo međunarodne mreže i trebalo bi da ih javni tužilac ispita u petak, rekli su zvaničnici.

U hapšenja su bili uključeni grčki Antiterorističko odeljenje Policije i Nacionalna obaveštajna služba Grčke.

„Ova operacija pokazuje da snage bezbednosi održavaju visoku spremnost u interesu svih Grka i svih posetilaca naše zemlje“, napisao je u tvitu ministar javnog reda Takis ​​Teodorikakos.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.