U trendu

Premijer Makedonije odbacio zahtev opozicije za vanrednim parlamentarnim izborima

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev odbacio je danas zahtev lidera najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog za vanrednim parlamentarnim izborima.

„Konačno treba da prestanemo sa prevremenim izborima, koji stopiraju ovakve proizvodne kapacitete i sveukupnu makedonsku ekonomiju“, rekao je Zaev novinarima na otvaranju novog idustrijskog pogona jedne makedonske kompanije u Djevdjeliji.

Premijer Severne Makedonije je rekao da država ima jasan pravac po kojem se kreće i istakao da se evropeizacija produžava.

Sve teške odluke koje su donete, istakao je Zaev, bile su zbog ekonomskog standarda naroda, zbog otvaranja novih radnih mesta, zbog motivisanja stranih investitora da investiraju, da otvaraju nova radna mesta, da povećavaju izvoz, bruto domaći proizvod, a time i blagostanje celog naroda.

„Svako prevremeno istrčavanje na izbore koči ovakve procese. Redovni izbori su 2024. i treba da ostanemo na tome, a do tada bukvalno svi, počevši od mene, predsednika države, izvršne vlasti, opština, ali i svih naših gradjana, da zasučemo rukave i da radimo. Samo tako ćemo imati veće plate, veće investicije, samo tako ćemo imati veći izvoz i samo tako ćemo doneti veću sreću za ceo naš narod“, rekao je Zaev.

Lider makedonske opozicije Hristijan Mickoski je u petak zatražio da se što pre održe vanredni parlamentarni izbori nezadvoljan radom vlade lidera SDSM Zorana Zaeva i preložio da se održe zajedno sa lokalnim izborima na jesen ove godine.

„Što pre treba da se održe prevremeni parlamentarni izbori, jer je ova nestabilna, mala, tanka vladajuća većina pokazala da je Makedonija hibridni režim, da je zaglavljena u korupciji, na 111. mestu (liste Transparensi internešenela). Po svim drugim skalama merenja, po broju stranih investitora, po padu ekonomije, mi nazadujemo ili smo na dnu u regionu“, rekao je on.

Prema rečima Mickoskog, vlada Zorana Zaeva ne zna i nema plan kako da vodi državu, zbog čega bi vanredni parlamentarni izbori doneli novu stabilnu vladinu većinu, koja bi sa mnogo rada, sa poštenim ljudima i političarima, izvela zemlju na pravi put.

Na parlamentarnim izborima polovinom jula prošle godine vladajuća SDSM je sa malom razlikom pobedila VMRO DPMNE osvojivši dva poslanika više (46 – 44) i sa istim partnerom, albanskom DUI Alija Ahmetija, ponovo formirala vladu koja ima podršku 62 poslanika u Sobranju sa 120 mesta.

Mandat za sastav nove vlade lider SDSM Zaev je dobio 13. avgusta 2020. Na premijerskom mestu prethodno je bio od juna 2017. do početka januara 2020, kada je podneo ostavku da bi bila formirana tehnička vlada za sprovodjenje izbora koji su održani 15. jula.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.