U trendu

Premijerka RS: Referendum je uspeo

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u nedelju uveče da je referendum o Danu Republike uspešan, jer je prema podacima od 17 sati na birališta izašlo više od 51 posto gradjana s pravom glasa.

„Na osnovu preliminarnih rezultata možemo da kažemo da imamo jedan uspešan dan, dan kada je RS pokazala svoj demokratski kapacitet, što i jeste bio glavni cilj“, rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini RS u Banjaluci.

Ona je dodala da će izlaznost biti još veća, kada stignu konačni rezultati sa biračkih mesta.

Cvijanovićeva je kazala da je bitno što su obezbedjene pretpostavke za mirno i dostojanstveno izjašnjavanje gradjana, ističući da je „jako ponosna što je prvi referendum u RS upotpunosti uspeo“.

Govoreći o narednim koracima, pošto budu objavljeni konačni rezultati referenduma, premijerka RS je rekla da će se ići u izmenu Zakona o praznicima u delu koji se odnosi na brisanje obaveznosti proslave Dana Republike za one gradjane ovog entiteta BiH koji se ne mogu identifikovati s tim praznikom.

„Svi oni gradjani RS koji se ne mogu identifikovati s tim praznikom, neće biti obavezni ni da ga proslavljaju. Smatramo da na taj način ispunjavamo sve ono što je od nas traženo“, pojasnila je Cvijanovićeva.

Referendum je, kazala je ona, održan kako bi se istovremeno čuo stav gradjana RS, koji su „dali odgovor da žele da proslavljaju 9. januar kao Dan Republike“.

Prema njenim rečima, vlada i gradjani RS su opredeljeni za miran život, za toleranciju i koegzistenciju u složenoj državi BiH, koja je puna problema, kao i za zajedničku izgradnju budućnosti, znajući koliko su važni mir i stabilnost.

Cvijanovićeva je još ocenila da su iz današnjeg dana „svi u BiH naučili lekciju da zajednički život podrazumeva uzajamno poštovanje“.

„Vlada RS je u potpunosti opredeljena da poštuje svakog svog gradjanina“, naglasila je ona, dodavši da RS mora da bude „demokratska i otvorena za svakoga ko u njoj živi, bez obzira obzira da li je drugačiji“.

Vlasti RS su odlučile da sprovedu referendum o Danu republike i pored toga što je Ustavni sud BiH 17. septembra zabranio održavanje referenduma.

Ustavni sud BiH je 26. novembra prošle godine naložio Narodnoj skupštini RS da izmeni Zakon o praznicima, ocenivši da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska po gradjane ovog entiteta BiH koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada slavi i krsna slava RS – Sveti arhidjakon Stefan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.