U trendu

Prevoznici BiH najavljuju proteste i blokadu granice sa HR

SARAJEVO/ZAGREB – Protiveći se odluci Hrvatske da zatvori pet graničnih prelaza prema BiH za kamione čija nosivost prelazi 7,5 tona, prevoznici razmišljaju i o blokadi saobraćanica i granica, a novonastala situacija dana će biti tema Saveta ministaa BiH.

Hrvatska je 20. maja donela odluku o prekategorizaciji puteva što znači da na graničnim prelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji neće biti dozvoljen tranzitni promet većim teretnjacima.

Odluka stupa na sagu osam dana od dana donošenja.

Predsednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske, Nikola Grbić, rekao je da je za danas planiran sastanak prevoznika.

„Organizovali smo sastanak i najavljujemo blokade, štrajkove, do konačnog rešenja. U pitanju su blokade graničnih prelaza, carinskih terminala, puteva, dok se ne reši problem – ističe Grbić za banjalučke Nezavisne novine.

Prema njegovim rečima, ovo je odluka koja je prevoznike bacila na kolna, jer slede ogromni gubici.

„Šteta je velika zbog kilometraže koju moramo praviti zbog obilaska. Provodimo osam sati na graničnom prelazu, iskucavamo sate vožnje, prelazimo u Hrvatsku i zaustavlja nas policija i kažnjava zbog prekoračenja sati vožnje. To je masovna pojava. Stanje je haotično“, rekao je Grbić.

O ovome će, kako je najavljeno, danas biti reči i na Sednici Saveta ministara BiH s ciljem da se ovaj problem reši, a ministar saobraćaja i komunikacija BiH Vojin Mitrović je rekao da su u kontaktu sa Olegom Butkovićem, hrvatskim resornim ministrom.

„Praktično, ovaj deo BiH ostaje slepo crevo i ekonomski prosperitet tog dela dovodi se u pitanje ako odluka ostaje na snazi“ rekao je Mitrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.