U trendu

Prevrtanje cisterne ipak izazvalo ekološku katastrofu

SARAJEVO – Nedavno prevrtanje isterne u Podorašcu kod Konjica ipak je izazvalo ogromnu ekološku katastrofu na reči Trešanici, koja se uliva u Neretvu.

Iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, korisnika ribolovnog prava za ribolovno područje-ribolovnu zonu Konjic za sarajevski portal Klix je rečeno da se prevrtanjem cisterne Knez petrola u reku slilo oko 30.000 litara nafte .

Kontrolom terena ribočuvarske službe OSR Konjic na reci Trešanici, nizvodno od mesta Podorašac, pronađeno je skoro 150 komada mrtvih riba.

„Pouzdano možemo reći da je došlo do uginuća, odnosno pomora velikih količina ribe – potočne pastrmke. Kompletan eko sistem u reci Trešanici je uništen, nafta se oseća na svakom delu i stalno je prisutna“, rekli su iz tog ribarskog udruženja.

Slobodno se, kažu, može reći da je ugrožen opstanak kompletnog životinjskog i biljnog sveta u reci Trešanici.

„Korito i obale reke su trajno zagađeni“, naveli su.

O svemu su, kažu, obavestili kantonalnu poljoprivrednu inspekciju, a takođe će obavestiti, kako najavljuju, sve nadležne institucije za sprovođenje mera i zakona o slatkovodnom ribarstvu i zakona o zaštiti okoline i prirode, a pristupiće i saniranju posledica izazvanih ovim ekološkim incidentom.

Inače, reka Trešanica uliva se u Neretvu, a zatim u Jablaničko jezero, gde su u toku radnje na otklanjanju naftnih mrlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar