U trendu

Program reformi BiH ne odlucuje unapred o clanstvu u NATO

BANJALUKA – Programom reformi BiH ne može se unapred odlučivati o članstvu u NATO, čime se prekida dosadašnji kontinuitet opredeljenosti BiH za punopravno članstvo, jedan je od osam zaključaka koje je na posebnoj sednici usvojila NSRS u vezi Informacije o tom dokumentu

NSRS smatra da dokument Program reformi BiH ni po čemu nije raniji tekst Godišnji nacionalni program – takozvani ANP, jer se tako ne zove i ne može poslužiti kao osnov za aktiviranje bilo kakvih procesa osim saradnje i partnerstva sa NATO.

Usvojenim Zaključcima je odbačeno bilo kakvo drugo tumačenje i tretiranje ovog dokumenta.

Narodna skupština smatra da je Program reformi BiH u okvirima Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

„Program reformi BiH opređeljuje saradnju sa NATO u domenu reformi i kao dokument ne određuje članstvo BiH u tom savezu. Odluka o eventualnom članstvu može biti doneta u skladu sa ustavnim sistemom BiH, u kome Republika Srpska ima mehanizme da provede svoje stavove putem Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine, odnosno konačnom odlukom Narodne skupštine Republike Srpske“, navodi se u Zaključcima.

Navodi se i da Narodna skupština smatra da u svakom eventualnom odlučivanju u Predsedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini, predstavnici Srba iz Republike Srpske moraju da uvaže stavove parlamenta Republike Srpske, i referendum naroda u tom entietu, te da u procesu odlučivanja bez oklevanja upotrebe mehanizme zaštite prava i interesa Republike Srpske.

Zaključima je potvrđena Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti od 18. oktobra 2017. godine.

Njima se podseća na obavezu svih organa i institucija Republike Srpske kao i svih predstavnika iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine i međunarodnim organizacijama i forumima, na provođenje te Rezolucije.

Iskazano je opredeljenje da se o eventualnom članstvu u vojnim savezima građani Republike Srpske izjasne na referendumu, što predviđa i Rezolucija Parlamentarne skupštine BiH u kojoj se kaže da „eventualni poziv za članstvo u NATO zahteva svesrdnu podršku građana“.

Podržana je saradnja sa zemljama regiona u ekonomskim oblastima i od značaja za evropske integracije, kao i sa organizacijama i savezima u borbi protiv terorizma i drugih vidova međunarodnog kriminala.

Najzad NSRS sugeriše organima i institucijama BiH da ostvare saradnju sa drugim vojnim savezima na istim principima na kojima je ostvarena saradnja sa NATO savezom, prenela je RTRS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.