U trendu

Protest Albanaca u Peći protiv demarkacije

Nekoliko hiljada Albanaca protestovalo je danas u Peći protiv demarkacije sa Crnom Gorom, uz poruku da neće dozvoliti da se kosovska zemlja poklanja Crnoj Gori.

Protest je organizovao opozicioni Pokret Samoopredeljenje, koji tvrdi da je u procesu demarkacije Podgorica dobila deo teritorije Kosova.

Demonstranti su nosili plakate sa natpisima „Demarkacija da, ali ne kompromis“, “Ne tražimo i ne damo Crnoj Gori zemlju” i druge…

Skup je predvodio nekadasnji gradonačelnik Peći, Ali Lajci, koji je ranije bio uz Demokratski pokret Kosova, kosovskog premijera Ise Mustafe, a na protestu je bio i predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Visar Imeri.

Prema rečima Lajcija, ako u Skupstini prođe predlog o demarkaciji, poslanici moraju da imaju u vidu da će to proizvesti politicke tenzije i krizu.

On je okupljenima rekao da to ne predstavlja volju građana Kosova i da će otpor biti pružen institucionalnim putem i na druge načine.

U saopstenju koje je izdala policija navodi se da je protest protekao mirno i bez incidenata.

Pitanje demarkacije sa Crnom Gorom je podiglo napetost na Kosovu u poslednjih godinu dana, a tenzije se očekuju i početkom septembra kada bi skupština Kosova trebalo još jednom da pokuša da ratifikuje taj sporazum.

Ratifikacija je jedan od uslova za dobijanje vizne liberalizacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar